Сједињене Државе ће уз подршку Француске предложити у УН нове санкције против Северне Кореје после њеног најновијег лансирања интерконтиненталне ракете, чему се противе Русија и Кина.

Проба интерконтиненталне балистичке ракете ИЦБМ која може да стигне до Аљаске представља «јасну војну ескалацију» Северне Кореје, рекла је америчка амбасадорка при УН Ники Хејли синоћ на ванредном састанку Савета безбедности УН.

Хејли је рекла да су САД спремне да употребе «читав низ мера, укључујући војних» да се одбране, али је додала да би «више волела да не мора да се крене у том правцу».

Говорећи о «другим средствима» Хејли је рекла да је разговарала с председником Доналдом Трампом о санкцијама земљама које настављају да тргују са Северном Корејом.

Русија која као и Кина има право вета у Савету безбедности навела је да се противи новим санкцијама као и војном одговору на севернокорејско лансирање ракете.

«Цео свет ће признати да санкције неће решити проблем», рекао је помоћник руског амбасадора при УН Владимир Сафронков и додао да је «сваки покушај оправдања војног решења недопустив».

Кинески амбасадор при УН лију Диеји је такође оценио да војна акција не долази у обзир.

Приликом посете кинеског председника Си Ђинпинга Москви у уторак, Русија и Кина позвале су на дупли мораторијум, Пјонгјанг би прекинуо нуклеарне и балисичке пробе, а Вашингтон би одустао од организовања војних маневара заједно са својим савезником Јужном Корејом.

Трамп је јуче на Твитеру оптужио Кину да исцрпљује напоре САД тиме што јача трговинске везе с Пјонгјангом.

Француска се такође заложила за јачање санкција против Северне Кореје.

Савет безбедности већ је 2016. усвојио две серије санкције против Пјонгјанга да би повећао притисак на ту земљу и исцрпео девизе које служе за финансирање севернокорејских војних програма, које је УН забранио.

УН је укупно усвојио шест серија санкција Северној Кореји откад је та земља извршила прву нуклеарну пробу, 2006. године.

Те резолуције успеле су знатно да смање извоз севернокорејског угља, што је њихов главни извор прихода, и да контролише све испоруке за Северну Кореју и из те земље.

Мање од 24 часа од последњег севернокорејског лансирања ракете, што је нашироко осудила међународна заједница, Сеул и Вашингтон јуче су одговорили заједничком војном вежбом током које је испаљено више ракета симулирајући напад на власти у Пјонгјангу.

Бета

Тагови: ;