Парастосом и прислуживањем свећа на братуначком гробљу почео је централни програм обележавања страдања Срба у средњем Подрињу током рата у БиХ.

Манифестацији присуствују чланови породица жртава, председник РС Милорад Додик, министри у Влади РС, шефови посланичких клубова српских странака у парламенту РС.

Присутни су и министар одбране Србије Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зоран Ђорђевић, изасланик председавајућег Председништва БиХ Младена Иванића, амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић, као и грађани Братунца и околних места.

Осим њих, обележавању, између осталих, присуствују делегације Борачке организације и Савеза логораша Републике Српске, српски представници у заједничким органима БиХ.

Делегације су положиле цвеће и одале пошту жртвама код Централног спомен-крста у братуначком гробљу подигнутог у част 3.267 погинулих српских цивила и војника из региона Бирач.

Њих 2.428 страдало је у средњем Подрињу, а остали на другим ратиштима и деловима БиХ.

На летњој позорници биће приказан документарни филм «Злочин без казне – страдање Срба у средњем Подрињу».

На Петровдан, 12. јула, биће обележено страдање Срба у селу Залазје, Биљачу, Сасе и Загоне, који су убијени на тај дан 1992. године.

Бета/РТС

Тагови: ; ; ;