Председник Одбора за КиМ Милован Дрецун изјавио да очекује велику оптужницу за ратне злочине над Србима, на којој би се нашли најодговорнији припадници ОВК.

Он је изјавио да Суд за ратне злочине које је починио ОВК, ради на основу извештаја Дика Мартија, те да очекује велику оптужницу, на којој би могли да се нађу «најодговорнији из ‘дреничке криминалне групе’ Хашим Тачи, Агим Чеку, Сулејман Селими, Кадри Весели, Џавид Халити, а ту је и Харадинајев клан, Фатмир Љимај и други».

Дрецун је навео да ће се тек видети које ће све злочине третирати ово тужилаштво и за које ће злочине пронаћи одговарајуће доказе, а да од специјализованог тужилаштва зависи када ће оптужнице бити подигнуте.

«Сада нема формалних препрека за подизање оптужнице, а када ће бити подигнуте, зависи да ли је специјализовано тужилаштво формирало чврсте предмете, да ли има јаке доказе и сведоке», истакао је он.

Дрецун је навео да имунитет за ратне злочине не постоји, али је додао да када је реч о Харадинају и питању да ли може да избегне правди може доћи до одређене врсте политичког имунитета.

«Оно што може да нас забрињава јесте да може доћи до неке врсте политичког имунитета. Ако би ова ратна коалиција Тачи, Љимај, Харадинај формирала извршну власт, постојала би могућност да нека моћна држава изврши притисак да се ова имена не нађу на оптужници под изговором да ће бити обезглављене све институције и да би могло доћи до хаоса», подвукао је он.

Дрецун је такође истакао и да је предмет истраге о трговини органима такође у оквиру извештаја Дика Мартија и навео да од прикупљених доказа зависи и подизање оптужница против злочина из жуте куће.

«Видећемо колико је доказа прикупило ово специјализовано тужилаштво. Ако немају доказе, или неће ићи на подизање тих оптужница, или ће им бити обориве.»

Он је нагласио да је ово међународна прилика да се процесуирају одговорни из ОВК који су чинили злочине, а «колико ће правда бити ефикасна, остаје да се види.»

На питање да ли су Албанци спремни да признају злочине, он је рекао да они још живе у лажној слици да је њихова борба била «чиста».

«Албанци још увек живе у лажној слици да је борба била чиста. А то доказује и неспремност највећег дела косовског друштва да се суочи и призна одговорност за злочине које је ОВК починила и то не само над Србима него и над Ромима, а можда и над самим Албанцима», закључио је Дрецун у интервјуу за «Српски телеграф».

Б92

Тагови: ; ; ;