Апелациони суд је потврдио да грађанин украјинског региона Закарпатје може да користи пасош друге државе приликом преласка државне границе пише лист ПМГ. Суд је поништио казну локалном становнику, који је покушавао да пређе границу са мађарском пасошем, рекао је адвокат Едуард Пуканич. Адвокат који је представљао осуђеног на суду је рекао да је његов клијент био кажњен још у априлу 2017.

«Почетком априла 2017. године, писао сам о томе да су украјински граничари почели да састављају протоколе о административним повредама грађана Украјине који желе да пређу државну границу са мађарским пасошем. Такав протокол о административним повредама закона разматра једнан од судија Закарпатја, који је одлучио да наш мађарски земљак мора да одговара законски, јер се «усудио» да отворено изрази своје двојно држављанство и користи свој мађарски пасош», написао Едуард Пуканич.

«Суд прве инстанце је без основе покренуо питање аутентичности пасоша држављанина Украјине, а самим тим и његово право као мађарског држављанина да пређе границу, и притом довео у питање законитост двојног држављанства, уместо да утврди да ли је почињено кривично дело», изјављено је у Апелационом суду.

Тагови: ; ; ; ;