Србија се налази на европском путу, али нико не може да нам поставља ултиматуме у вези са нашим пријатељствима. Желимо да са свима сарађујемо, са НАТО, Русијом, али и да чувамо своје, и ми тај пут не кријемо.

FOTO TANJUG/ Т.Валић

Овом јасном поруком председник Александар Вучић данас је реаговао на буру коју је подигла наводна изјава нове премијерке да би Србија, у случају да буде стављена пред избор Москва или Брисел, изабрала ЕУ.

Председник се осврнуо и на сусрет Брнабићеве и Александра Чепурина, током којег је премијерка руском амбасадору уручила транскрипт спорног интервјуа:

— Не знам шта је ко с ким разговарао, нити да ли је неко некоме давао било какве транскрипте. Понављам, имам пуно поверење у Ану и уверен сам да због тога никада нећу зажалити. Снага Србије је у томе да смемо да кажемо «бобу боб, а попу поп». То се никоме не свиђа, али сам за такву политику добио мандат грађана на изборима, и то три пута, највећи и најшири у савременој историји Србије. Онај ко жели да мења такву политику морао би најпре да победи на неким изборима. Али, у том случају, Србија ће од слободне и независне земље постати једна од различитих типова савремених колонија које постоје у свету.

Србија неће рушити и кварити пријатељства са Русијом, јасно је рекао председник, и то не због Пушкина или Достојевског, већ због могућности за сарадњу, гасовода, инвестиција.

Шеф српске државе негирао је и информације које су се појавиле, да САД, заједно са ЕУ, траже да отворе базу на Аеродрому Поникве, код Ужица:

— Америка већ има своју базу на територији наше земље — Бондстил. Кад је он грађен, Србија није била питана и то није био резултат пораза, пошто се не може рећи да нас је неко победио, тако што нас је гађао са огромне висине, а ми нисмо могли да се бранимо.

Вучић је подвукао да је Србија војно неутрална и да жели да има своју снажну војску.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ;