Између америчког и руског председника развила се „позитивна хемија“ и ниједан од њих није желео да прекине разговор, рекао је новинарима амерички државни секретар Рекс Тилерсон. Једна од тема састанка двојице лидера у Хамбургу, била је, према његовим речима, и тема санкција.

Тилерсон је саопштио да је „састанак био веома конструктиван“. „Двојица лидера су се, рекао бих, разумела врло брзо. Јасно је да између њих постоји позитивна хемија“, рекао је он и додао да је у неком тренутку у просторију провирила чак и прва дама Америке Меланија Трамп како би пробала да их убеди да заврше разговор, али да није успела у томе.

«Ниво посвећености размени мишљења је био такав да ниједан од њих није желео да се заустави. Људи су провиривали кроз врата просторије за разговор. У неком тренутку су чак упутили прву даму да погледа да ли би могла одатле да нас извуче. Очигледно је да није успела то да учини», рекао је Тилерсон. Први састанак Путина и Трампа одржан је у Хамбургу, на маргинама самита Г20, и трајао је готово два и по сата. Према речима америчког државног секретара, за сада нема договора о наредном састанку двојице лидера.

Тилерсон је истакао да је на састанку било речи, пре свега, о будућности односа двеју земаља, а не о прошлости «о којој ће бити тешко договорити се».

Према  његовим речима, „има много ствари у прошлости“ због којих су обе земље незадовољне.

„То су веома важни односи. То су две највеће нуклеарне државе на свету“, додао је Тилерсон.

Амерички државни секретар је, такође, навео да је Трампов главни циљ да се удаљи од односа заснованих на „непремостивим несугласицама“.

О питањима, као што је, на пример,  „интервенисање“ Русије у изборе у САД, две земље тешко могу да дођу до заједничког имениоца, али је неопходно кретати се ка будућности, сматра амерички државни секретар.

„Ми смо председника Путина обавестили о томе и о санкцијама које су сада тема у Конгресу. Инсистирали смо на томе да су избори озбиљно питање“, рекао је Тилерсон.

„Два председника су се усредсредила на то како ћемо се кретати даље. За мене је нејасно да ли ћемо некада успети да дођемо до разумевања међу двема нацијама. Питање је шта ћемо радити сада“, додао је он.

Тилерсон је навео да су Трамп и Путин имали „врло поуздану и дуготрајну размену мишљења о овом питању“.

„Председник се у више наврата обратио председнику Путину поводом интервенисања Русије. Председник Путин је негирао такво интервенисање, као, чини ми се, и у ранијим приликама“, додао је Тилерсон.

„Договорили смо се да наставимо дискусију о томе како можемо да добијемо од руске владе гаранцију да не намерава и да се неће мешати у наше послове у будућности и како да створимо оквире у којима ћемо моћи на неки начин да проценимо шта се догађа у сајбер-простору и кога позвати на одговорност. И ово питање је, дефинитивно, шире од односа Русије и САД“, додао је Тилерсон.

Спутњик

 

Тагови: ; ;