Тензије између Израела и Мађарске ескалирале су због анти-семитских порука у изборној кампањи мађарског премијера Виктора Орбана, само десет дана пре него што би израелски премијер Бењамин Нетањаху требало да отпутује у Будимпешту на дипломатски самит.

Израелски амбасадор у Будимпешти Јоси Амрани је у несвакидашње оштром саопштењу позвао Орбана и његову партију да уклоне постере постављене широм земље против америчког милијардера, Јеврејина рођеног у Мађарској, Џорџа Сороша, преноси израелски дневник «Харец»».

«Позивам оне који учествују у тренутној кампањи са билбордима и одговорне за то да размотре последице. Нема добитка у таквој кампањи имајући у виду историјску лекцију. У овом тренутку независно од политичке критике одређене особе, кампања не само да евоцира успомене, већ је и посејала мржњу и страх», написао је Амрани у саопштењу које је одобрило Министарство спољних послова у Јерусалиму.

Амбасадор је објаснио да је морална одговорност да се подигне глас и позову релевантне власти да искористе своју моц и то окончају.

Како се наводи, тензије су уследиле у незгодном периоду управо због састанка Нетанијахуа и Орбана који је заказан за 18. јул.

То ће бити прва посета једног израелског премијера Мадарској у последње три деценије, а следећег дана предвиђен је састанак Орбана и Нетанијахуа с лидерима Чешке, Словачке и Пољске.

Мађарско Министарство спољних послова је у свом саопштењу одбацило критике, рекавши да је мађарска «дужност да брани земљу и њене грађане» и да «баш као и Израел такође предузима кораке против сваког ко представља ризик за националну безбедност земље и њене грађане»

Широм Мађарске у последњих неколико дана појавили су се постери са Сорошевом сликом како се смеје уз потпис: «Не дозволимо да се Сорош последњи смеје».

Неки од постера су били залепљени на под у возовима у мађарској престоници и другим градовима и свако ко уђе морао би да стане на њих.

Како се наводи, Орбан и његова странка Фидес нападају Сороша због његове активности која је противна оштрој Мађарској политици против уласка муслиманских избеглица у земљу.

Орбан и Фидес тврде да Сорош финансира грађанске групе и либерална удружења у Мађарској у циљу омогућавања да се милиони миграната населе у тој земљи.

Јеврејска заједница у Мађарској која броји више од 100.000 Јевреја, веома је забринута због порука Орбанове кампање, поготово оних против Сороша, у светлу чињенице да многи Мађари њега сматрају пре свега Јеврејином, наводи се.

Представници јеврејске заједнице пренели су израелској амбасади своју забринутост поводом, како су их описали, антисемитски интонираних постера који охрабрују атмосферу агресије против Јевреја.

Шеф федерације јеврејских заједница Андраш Хајзлер је у писму прошле недеље тражио од Орбана да заустави кампању због антисемитске садржине, међутим Орбан је у петак одговорио да кампања неће бити суспендована и да му је дужност да штити Мађарску од нелегалне имиграције, називајући притом Сороша «милијардером шпекулантом», наводи израелски дневник.

Тагови: ; ;