Полиција у америчком граду Шарлотсвилу ухапсила је 23 особе током нереда који су избили због скупа америчке расистичке организације Кју клукс клан. Чланови Клана протестовали су због најављеног уклањања статуа јужњачких генерала Роберта Е. Лија и Томаса «Стуонвола» Џексона у том граду.

На протесту у Шарлотсвилу, у америчкој држави Вирџинији, окупило се око 50 чланова Кју клукс клана, а у исто време око 1.000 грађана, претежно Афроамериканаца, негодовало је због скупа расиста.

Две групе размењивале су увреде, док су учесници антрасистичких протеста «Клановце» гађали боцама са водом и огрисцима од јабука.

Неколико демонстраната ухапшено је и пре почетка скупа Клана, јер су покушавали да их спрече да уђу у Џастис парк, где се налази једна од статуа чије је уклањање најављено.

Окршај две групе ескалирао је када је неколицина припадника Клана из Северне Каролине покушала да напусти скуп и врати се кући, преноси Њујорк тајмс.

Велика група учесника «контрамитинга» покушала је да их спречи да оду из града и оглушила се о упозорења полиције да се повуку и «Клановцима» омогуће пролазак.

Демонстранти су препречили улицу недалеко од зграде суда у Шарлотсвилу, па је полиција после неколико упозорења употребила сузавац да растера окупљене, преноси локални лист Ричмонд тајмс диспеч.

Градски званичници саопшили су да су током нереда ухапшене укупно 23 особе. Према свему судећи, већина ухапшених били су учесници антирасистичког протеста, али званичници то још нису потврдили.

Напетост у Шарлотсвилу расте последњих месеци, од како су градске власти донеле одлуку да се промене називи два парка која су носила имена генерала јужњачке војске у америчком Грађанском рату, Роберта Е. Лија и Томаса «Стуонвола» Џексона, као и да се уклоне њихове статуе.

Чланови појединих десничарских организација најавили су протестне скупове и за следећи месец.

РТС/ЊУЈОРК ТАЈМС/РИЧМОНД ТАЈМС ДИСПЕЧ

Тагови: ; ; ; ;