Једно од главних питања, које је покренуто током свих билатералних састанака руског Председника, било је питање решавања сукоба у Сирији. Изнад свега, новинаре је интересовало да ли може да дође до било каквог договора између лидера САД и Русије по том питању. Према речима руског Председника, споразум о успостављању зоне прекида ватре на југу Сирије је била једна од тема током разговора са Трампом.

«Што се тиче Сирије, са скоро свим саговорницима сам разговарао о овом питању. Да ли се став САД променио или не? Чини ми се да је постао прагматичнији», рекао је Путин, додајући да су у проблем прекида ватре у Сирији укључене и друге земље, на пример Јордан и Израел.

«То што су прекинута активна непријатељства, на чему тренутно радимо, је добар резултат. Сада морамо да се договоримо око тога какве ће бити конкретне границе тих зона и ко ће обезбеђивати сигурност у тим зонама. То је, на први поглед, тежак и досадан посао, али неопходан», додао је руски Председник.

Такође, Путин је реаговао на изјаву америчког државног секретара Рекса Тилерсона да Председник Башар Асад наводно нема будућност у сиријској политици. Према Путину, да би се дала једна таква изјава, неопходно је пре свега бити држављанин Сирије. А Рекс Тилерсон то није.

«Господине Тилерсон је угледан човек, одликован руским Орденом пријатељства. Ми га поштујемо, али он још увек није држављанин Сирије. А будућност Сирије и будућност Председника Асада као политичког лидера треба да одреди сиријски народ», закључио је Путин.

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;