У сусрет стогодишњици победе у Великом рату, актуелизују се и приче о споменицима краљу Петру I Карађорђевићу, кога историја и народ памте као мудрог и племенитог владара. Београд још увек чека споменик којим би се одала пошта образованом и просвећеном краљу, а на Бабинама на романијској висоравни, дуже од девет деценија његов споменик одолева ратовима и рушитељима.

По смрти краља Петра I 1921 године, широм земље му се подижу споменици, а међу првима се забелео на пространој романијској висоравни, још измученој од ратних страдања.

«Споменик на Борикама је постављен 1925 године. Градили су га сви тадашњи становници – Срби, Муслимани и Хрвати који су живели на овом подручју», прича Миленко Шаренац из села Сјеверско.

Текст на постаменту је био кратак: «Ову вјечиту задужбину своме љубљеном ослободиоцу миле нам отаџбине, подигоше његови вјерни грађани општине Годимља, Живаљевића, Жепе и Поджепља».

Уписали су га очеви у рату погинулих младића са Романије. Усташе су га 1941 срушиле, растурали су га потом и комунисти, али је одбачена гранитна круна ипак, под сеном, остала заштићена деценијама.

«Баба Савета Митровић је успела да сакрије круну. Крила ју је у оградама, крила ју је испод сена, све до 1991 године до обнове овог споменика», каже Миленко.

Споменик је реконструисан, али је нови рат одложио завршетак радова. Коначно, седам година касније, свечано је откривен, означивши победу годинама затираног народног поноса.

«У Републици Српској постоји споменик и у Бијељини. И у Невесињу је постојао такође споменик који је срушен, а у плану је његова реконструкција и обнова», каже директор Туристичке организације Рогатица Предраг Ујић.

Народ га је из милоште звао «чика Пера». Био је владар који је оснажио земљу и увео највиша грађанска права и слободе. Са војском, већ болестан, прешао је Албанију, и вратио се као ослободилац.

У Паризу, у близини Тријумфалне капије, 1936 године је Француска подигла монументални споменик краљевима Петру и Александру, што је било велико признање Србији и част која није указана ни једној европској држави.

Ката

 

 

 

 

 

 

Извор РТС
Припремила Јелена Божовић

Тагови: ; ;