Tурском министру економије Нихату Зејбекџију забрањен је улазак у Аустрију где је требало да присуствује обележавању годишњице прошлогодишњег неуспелог пуча у Турској, изјавио је портпарол аустријског Министарства иностраних послова Томас Шнел.

«Забрањен му је улазак јер посета није планирана као део билатералне размене, већ је реч о његовом јавном појављивању на догађају који обележава покушај пуча», рекао је Шнел АФП-у.

Додао је да би појављивање Зејбекџија представљао опасност по јавни ред и безбедност у Аустрији.

Одлука Аустрије уследила је након одлуке холандске влада донете у петак да заменик турског премијера Тугрул Туркес није добродошао у Холандију на прославу коју у тој земљи, поводом прошлогодишњег неуспелог пуча, обележава турска дијаспора.

У саопштењу холандског Министарства спољних послова наведено је да је присуство Турака или других чланова турске владе «непожељно с обзиром на тренутне околности у билатералним односима између две земље», преноси Ројтерс.

Како се наводи, та одлука је «природна последица» дешавања у марту, када су забрањени бројни скупови уочи референдума у Турској.

Прошле године, 15. јула, у Турској је покушан државни удар, за чију је организацију турски председник Реџеп Тајип Ердоган оптужио имама Фетулаха Гулена који живи у САД.

Тагови: ;