Председник ЛДП Чедомир Јовановић изјавио је да би ишао у Сребреницу колико год пута треба и поклонио се жртвама «једног политичког безумља».

«Сребреница је наша срамота и грех. Срамота званичне политике која се из Београда ширила у најмрачнијој деценији и наше блиске прошлости и свестан сам да се многи због тога не осећају комфорно», рекао је Јовановић за лист Данас.

Он је рекао ће сутра бити у Сребреници и да одлазак на комеморацију није само његова обавеза као политичара.

«Најмање је због тога. То је моја обавеза као човека и родитеља, да тамо будем 11. јула. То је најмање што могу да учиним», истакао је лидер ЛДП.

Он је казао да је сувише дуго у политици да би се обазирао на коментаре људи који су своје животе и личне каријере посветили каменовању свакога ко другачије мисли или се понаша.

«Посебно то важи за (Милорада) Додика (председника Републике Српске) и (Александра) Вулина и није случајно да су се баш они огласили поводом мог прошлогодишњег одласка у Сребреницу», нагласио је Јовановић.

Долазак у Сребреницу најавили су и представници Лиге социјалдемократа Војводине на челу са Ненадом Чанком, док је лидер Покрета слободних грађана Саша Јанковић у Поточарима већ био у недељу, два дана пре званичне комеморације.

Председник Србије Александар Вучић неће присуствовати комеморацији у Поточарима 11. јула, јер ће у то време у Истанбулу разговарати са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.

Сребреницу уврстити у уџбенике

Председник Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак изјавио је данас да одржавање скупа подршке Ратку Младићу у Бањалуци, и то 11. јула, није само груба увреда жртава геноцида у Сребреници него још један велики ударац помирењу, најпре у Босни и Херцеговини, а затим и читавом региону.

Према његовим речима, Влада Републике Србије требало би да искористи свој политички утицај на Владу Републике Српске и издејствује спречавање тог скупа.

«Наредни корак требало би да буде да се поглавље о трагедији у Сребреници, највећем злочину после Другог светског рата, као и Декларацију, коју је Народна скупштина Републике Србије усвојила 2010. године, уврсти у уџбенике и наставни програм школа» – истакао је Чанак у саопштењу за јавност.

Оценио је да би то дало неизмеран допринос суочавању са прошлошћу, помирењу и јачању добросуседске сарадње а, како је рекао, помогло би много више од улагања пет милиона евра у пројекте у Сребреницу.

«Лига социјалдемократа Војводине је и раније захтевала да се Сребреница уврсти у уџбенике и немамо намеру да од тога одустанемо, једнако као што не одустајемо ни од свих других својих залагања» – поручио је Чанак.

Лидер ЛСВ најавио је да ће делегација те странке и ове године као и свих претходних 11. јула присуствовати помену у Поточарима како би одали пошту жртвама геноцида у Сребреници.

Тагови: ; ;