Француз оптужен за тероризам

Француски држављанин, за којег се сумња да је планирао напад заједно са два брата из Белгије, оптужен је данас за тероризам, јавио је АФП позивајући се на неименовани извор из правосуђа.

Француз оптужен за тероризам

Према наводима тог извора, 42-огодишњи мушкарац је оптужен за поседовање оружја и повезаност са екстремистичким групама.

Он је ухапшен прошле недеље у француском северном граду Лилу, у исто време када су и његова браћа задржана у притвору у Бриселу.

Како је раније данас објавила француска агенција, осумњичени Француз је четири пута био у затвору због насиља и крађе, а стављен је под надзор након што је маја 2015. изашао из затвора где је, како се верује, радикализован.

Он је потом више пута путовао у Белгију, где се састао са браћом оптуженом у Бриселу, а сви су виђени како носе торбе до гараже у бриселској четврти Андерлехт, у којој је у недавној рацији пронађено оружје.

Верује се да је осумњичени Француз повезан са Акимом и Калидом Саутијем, браћом која су у среду оптужена у Бриселу за припадност „терористичкој групи“ и планирање напада разним врстама оружја, укључујући „калашњикове“.

Они су ухапшени раније ове недеље у бриселском предграђу Андерлехт, а иначе су браћа осуђеног џихадисте Саида Саутија, члана озлоглашеног бајкерског клуба „Камиказе рајдерс“ са седиштем у Бриселу.

Саути од прошле године издржава шестогодишњу затворску казну због регрутовања људи за џихадистичке организације и подржавања ДАЕШ-а на друштвеним мрежама.

Танјуг/Спутњик

Коментари: