Носећи сребренички цвет на реверу Саша Јанковић је, након што је у пратњи Ћамила Дураковића одао почаст жртвама у Меморијалном центру у Поточарима, положио венац на  споменик српским жртвама у Кравицама.

Долазак  Јанковића је био најављиван за уторак, али је он обишао Поточаре у недељу.

«Овде сам суочен са најтежим злочином за који српски народ није крив, али су криви појединци из тог народа » истакао је Јанковић.

Упитан зашто је дошао данас, а не 11. јула, он је рекао:

» У Поточаре треба долазити сваки дан, а не само 11. јула».

После Поточара, Јанковић је посетио и село Кравица код Братунца и положио венац на споменик српским жртвама убијеним у том крају од 1992. до 1995. године.

Мирсад Бешић из Министарства спољних послова БиХ рекао је, за «Новости», да ниједан председник или премијер, па чак ни министри земаља из региона још званично нису потврдили долазак на обележавање 22. годишњице злочина у Сребреници, али да то не значи да они неће доћи.

Он каже да ће 11. јула на Комеморацији у Сребреници бити многе стране делегације, представници амбасада, разни политичари и особе из јавног живота.

Извесно је, каже Бешић, да ће Председништво БиХ представљати његов члан Бакир Изетбеговић, а долазак су потврдили и премијер Федерације БиХ Фадил Новалић, потпредседник Републике Српске Рамиз Салкић и бројни министри.

На комеморацији неће бити начелник Сребренице Младен Грујичић, који је рекао да се не боји да оде, али да је свестан како је тамо непожељан.

Долазак на комеморацију су од политичара из Србије најавили председник ЛДП Чедомир Јовановић и лидер ЛСВ Ненад Чанак.

Ројтерс/Новости

Тагови: ;