Поједини демонстранти који су присуствовали антикапиталистичким протестима током самита Г20 у Хамбургу прошлог викенда су били «анархисти криминалци» који су се понашали као неонацисти или исламски терористи, рекао је немачки министар унутрашњих послова Томас де Мезијер.

Око 20.000 полицијаца било је ангажовано да би се обуздало неколико стотина демонстраната који су током самита 7. и 8. јула палили аутомобиле, пљачкали радње и бацали молотовљеве коктеле, док је на десетине људи мирно протестовало.

Насиље је разљутило Немце и покренуло низ чудних питања упућених немачкој канцеларки Ангели Меркел три месеца пред изборе у Немачкој.

«Бруталност коју су насилни анархисти показали у Хамбургу је неподношљива и скандалозна» — рекао је немачки министар.

Мезијер је додао да милитанти који су палили аутомобиле и пљачкали супермаркете нису ни активисти нити грађани који се противе самиту Г20, већ «одвратни насилни екстремисти, као што је је то случај са неонацистима и исламским терористима».

Кандидат за место њемачког канцелара на следећим изборима Мартин Шулц такође је назвао демонстранте милитантима који се понашају као терористи и да не постоји политичка легитимност иза таквих поступака.

Скоро 500 полицајаца је повређено, а ухапшено је 186 особа, док је њих 225 у притвору.

Меркелова је обећала да ће држава надокнадити материјалну штету свима који су је претрпели.

 

 

РТРС

Тагови: ; ;