На данашњи дан 1856. рођен је Никола Тесла, а тим поводом је на београдском аеродрому који носи име великог научника, свечано откривен мурал израђен по идеји магистра архитектуре Нине Радосављевић.

Извршни директор АД Аеродром «Никола Тесла» Раша Ристивојевић рекао је да ове године обиљежавају 55 година од оснивања аеродрома и да су јако поносни на повећање броја путника, карго промета и авио операција.

Професор Факултета примијењених умјетности и члан стручног жирија Марко Лађушић образложио је због чега су изабрали баш идејно решење Нине Радосављевић, међу 55 колико је стигло на конкурс Аеродрома Никола Тесла.

«Нинин рад је потпуно одговорио на оно што смо желели да видимо овде”, рекао је Лађушић и навео да је у питању комплексно уметничко дело какво не постоји у Београду.

Радосављевић, која је рођена 10. јула када и Никола Тесла, рекла је да мурал представља велики напор и успех Миодрага Станишића и његовог тима који су реализовали њену идеју.

Она је појаснила да је као архитекта желела да постигне тродимензионалност и да је идеја била да Теслин лик буде препознатљив из даљине.

Мурал је рађен седам дана акрилним спрејевима и чини га 16.000 троуглова, а само лик Николе Тесле чини око 9.000 троуглова у 34 различита тона.

» Сваки троугао носи свој тон како би се произвела тродимензионална слика»-, казала је уметница.

Мурал Инспирација ликом Николе Тесле, који се налази у јавној зони Терминала 2, за циљ има промоцију уметности са идејом да се обезбиједи иновативни, урбани и атрактиван идентитет аеродрома, истакне лик најпознатијег светског научника и пружи подршка талентованим и креативним умјетницима.

Тагови: ;