„Сви знају да се Русија, не само мешала у америчке изборе 2016. године, већ то и даље ради на више континената“, рекла је амерички амбасадор у УН Ники Хејли у интервјуу за Си-ен-ен, додајући да „САД никада неће веровати Русији“.

„Сви знају да се Русија мешала у наше изборе. Сви знају да се мешају не само у изборе Сједињених Држава. Они то раде на више континената и то раде на начин да изазову хаос унутар земаља „, рекла је Хејлијева.

Оптужбе Хејлијеве дошле су истог дана када је амерички председник Доналд Трамп устврдио да је „време да се крене напред у конструктивном раду са Русијом“, као и дан након што је рекао: „Био је изванредан састанак јуче са руским председником Путином“.

Упитана о томе шта се дешавало током састанка између председника САД Доналда Трампа и његовог руског колеге Владимира Путина на самиту Г20 у Хамбургу, Хејлијева је рекла да је Путин „урадио управо оно што смо мислили да ће урадити, односно порицао свако мешање у америчке изборе“.

Она је отишла даље и рекла да Русија покушава да „спаси образ, али не може, јер сви знају да се Русија мешала у наше изборе“.

Говорећи о томе зашто Трамп није отворено рекао да се Русија мешала у изборе 2016. године, Хејлијева је устврдила да је „прича једна ствар, а деловање друга“, додајући да је изборно мешање „прва ствар“ о којој је Трамп разговарао током његовог састанка са Путином и „то је учинио из разлога.“

„Он је желео да га погледа у очи, да му покаже да зна. Да, знамо да сте мешали у наше изборе. Да, знамо да сте то урадили. Прекините са тим“, додала је Хејлијева.

Она је даље рекла да „не можемо веровати Русији и да никад нећемо веровати Русији“.

Коментаришући иницијативе о сајбер безбедности о којој су на састанку разговарали Трамп и Путин, она је рекла: „Држати оне којима не верујемо ближе, тако да их увек можемо пратити и држати их на чекању“.

Истовремено, она је признала да „са становишта сајбер безбедности, морамо се спојити са Русијом и морамо им рећи шта мислимо да треба или не би требало да се деси.“

„Ако разговарамо с њима о томе, то можемо прекинути и зауставити их“, додала је она.

Раније у недељу, Трамп је путем Твитера рекао да су он и Путин разговарали о формирању непроходног тела за сајбер безбедност током састанка на самиту Г20. Он је такође рекао да је два пута „снажно притиснуо“ Путина о „мешању Русије на нашим изборима“, истичући да је руски лидер то „жестоко одбио“.

Путин је у суботу потврдио да су оптужбе у којима се тврдило да се Русија мешала у америчке изборе форсиране током разговора с Трампом, истичући да нема разлога да се верује да се Русија мешала у изборни процес САД.

С друге стране, амерички државни секретар Рекс Тиллерсон који је у званичној посети Украјини, рекао је да су САД очекивале да ће Путин на састанку са Трампом тврдити да су оптужбе за мешање у америчке изборе неосноване.

„Мислили смо, најискреније, да нисмо очекивали другачији одговор од оног који смо добили“, рекао је Тилерсон.

Он је такође нагласио да ово питање „представља препреку у побољшању односа између САД и Русије.

vostok.rs, Восток РТ/Искра

Тагови: ; ;