Више државно тужилаштво у Подгорици поднело је жалбу на пресуду којом су посланици Демократског фронта Андрија Мандић и Славен Радуновић ослобођени оптужбе да су 24. октобра 2015. окупљену масу грађана испред Скупштине Црне Горе позивали на насилну промјену уставног уређења, пишу подгоричке «Дневне новине».

Позивајући се на своја сазнања, Дневне новине пишу да је жалба предата Вишем суду у Подгорици, који ће списе предати Апелационом суду Црне Горе на даље одлучивање.

«Кад списи са жалбом стигну другостепеном суду одмах се, на прописан начин, одређује судија известилац и одређује датум седнице већа», речено је том медију у Апелационом суду.

Мандић и Радуновић су крајем маја ослобођни оптужби да су 24. октобра од 20 до 22.30 часова на јавном протесту који је организовао ДФ, у намери угрожавања уставног уређења Црне Горе позивали да се силом промени уставно уређење, свргну највиши државни органи.

Првостепену пресуду је изрекао судија Владимир Нововић, који је у образложењу навео да се речи које су Мандић и Радуновић упутили приликом протеста не могу протумачити као позивање на насиље.

Приликом изрицања првостепене пресуде, осврнуо се и на обраћање окривљеног Андрије Мандића грађанима, истичући да се те речи морају ценити у својој свеукупности, а не извучене из контекста, како је то наведено у оптужном предлогу.

«Па када се овако сагледају, то произилази да се изговореним речима позива на дијалог и да једино посланици уђу у Скупштину где им је радно место ради отпочињања дијалога. Овакав закључак суда потврђује се и даљим понашањем окривљених Радуновића и Мандића, али и осталих посланика», навео је тада судија.

Судија је казао да је суд имао у виду представљене доказе, а пре свега прегледани и преслушани аудио видео-материјал који је најпоузданији доказ у погледу тога шта су окривљени казали и које су радње предузели.

«Са посебном пажњом, суд је ценио исказ Ранка Кривокапића који је у време догађаја био председник Скупштине Црне Горе, а који је саслушан на околности садржине телефонског разговора са окривљеним Мандићем, начина и времена када посланици иначе улазе у зграду Скупштине, те позива клубу посланика ДФ-а да се врате у Скупштину ради отварања дијалога. Суд је нашао да је његов исказ у погледу тих чињеница јасан, објективан, истинит и уверљив» казао је судија Нововић.

Кривокапић је раније пред судом тврдио да је био кренуо према Скупштини, али када је чуо детонације, вратио се назад кући. Бивши шеф парламента изјавио је такође да је имао обећање лидера Фронта да неће силом да упадну у парламент, да неће силом да преузму власт, да њега лично немају намеру да руше, што је по свој прилици била окосница ослобађајуће пресуде и оцене судије Нововића да су лидери Фронта позивали на дијалог.

Тужитељка Љиљана Лакић у завршној речи је тражила да се у доказном поступку саслушају бивши премијер Мило Ђукановић, некадашњи министар унутрашњих послова Рашко Коњевић и директор Агенције за националну безбедност Дејан Перуничић да би се проверила веродостојност исказа Кривокапића.

Тај предлог је, међутим, одбијен као неоснован уз образложење да је чињенично стање потпуно утврђено.

Управо је један од разлога за изјављивање жалбе на ослобађајућу пресуду то што током поступка нису саслушани наведени сведоци.

Тагови: ; ;