Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да Мински споразуми о решавању ситуације у Донбасу треба у потпуности реализовати, а посматрачи ОЕБС-а треба да добију пуни приступ свим деловима Украјине.

У главном граду Украјине одвија се заседање Комисије НАТО—Украјина, посвећено двадесетој годишњици сарадње Кијеву и Алијансе.

„И даље нас забрињава ситуација на истоку Украјине, која је већ однела хиљаде живота. Мински споразуми треба да се потпуно реализују, а посматрачка мисија ОЕБС-а да добије пун, безбедан и несметан приступ свим деловима Украјине“, рекао је Столтенберг на заседању.

Украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против самопроглашених република Луганске и Доњецке, које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014.

О санкцијама Русији

Столтенберг сматра да су економске санкције делотворан механизам утицаја на Русију и да их треба оставити на снази.

Врло важне су економске санкције. Није на НАТО-у да одлучује о санкцијама Русији, али земље НАТО-а уводе санкције и мислим да ове санкције треба да остану на снази све док Русија показује непромењено понашање у вези са Минским споразумима“, нагласио је Столтенберг на конференцији за новинаре после састанка комисије Украјина–НАТО, који је одржан у Кијеву.

Он је навео да је НАТО повећао свој контингент након почетка војних операција у Украјини.

„Утростручили смо састав својих снага реаговања и на истоку алијансе такође ојачали своје присуство“, додао је он.

 

 

СПУТНИК

Тагови: ; ;