Портпарол правног тима председника САД Доналда Трампа Марк Корало изјавио је вечерас да шеф Беле куће «није знао и није присуствовао» састанку из 2016. његовог сина Доналда Трампа млађег са са руском адвокатицом Наталијом Весељницкајом, повезаном са Кремљом, преноси Ројтерс.

«Њујорк тајмс» је објавио, цитирајући три саветника Беле куће, да је најстарији Трампов син пристао на састанак са Весељницкајом након што су му обећане информације штетне по кандидаткињу Демократске партије за Белу кућу Хилари Клинтон.

Како се наводи, састанку Доналда Трампа млађег и Весељницкаје присуствовали су и тадашњи шеф Трампове предизборне кампање Пол Манафорт и Трампов зет Џаред Кушнер.

«Њујорк тајмс» цитира изјаву Доналда Трампа млађег у којој он признаје да се састао са Весељницкајом.

«Након што су размењене пригодне речи, жена је изјавила да има информације да су поједине особе повезане са Русијом финансирале Демократски национални комитет и подржавале госпођу Клинтон. Њене тврдње биле су нејасне, двосмислене и нису имале никаквог смисла. Није било детаља нити информација којима би то било поткрепљено, нити је то било понуђено. Убрзо је постало јасно да она није имала никакве разумне информације», навео је лист речи Трампа Јуниора.

Ројтерс је раније данас пренео први текст «Њујорк тајмса» у којем се наводи да су се најстарији Трампов син, Кушнер и Манафорт састали са Весељницкајом након што је Трамп прошле године номинован за републиканског председничког кандидата.

Састанак у Трамповој кули на Менхетну, одржан 9. јуна 2016, био је први потврђени приватни састанак неког од чланова председниковог најближег окружења и једног руског држављанина, тврди њујоршки лист.

Доналд Трамп млађи потврдио одржавање састанка 

Доналд Трамп млађи потврдио је да је такав састанак одржан, описавши га као «кратко упознавање» које је било претежно фокусирано на питање америчког усвајања руске деце, које је руска влада прекинула.

Он је, такође, рекао да је позвао Кушнера и Манафорта да присуствују састанаку.

Кушнеров адвокат је изјавио да је Трампов зет «кратко присуствовао» састанку.

«Њујорк тајмс» наводи да је Наталија Весељницкаја позната по противљењу америчком закону којим су на црну листу стављени Руси осумњичени за кршење људских права.

Тај закон је разгневио руског председника Владимира Путина, који се осветио тако што је обуставио усвајање руске деце од стране Американаца, наводи њујоршки лист.

Федерални специјални савет и неколико конгресних одбора воде истрагу могућним контактима између Трамповог предизборног тима и руских представника, у оквиру шире истраге о тврдњама да се Москва мешала у председничке изборе у САД 2016. године, подсећа британска агенција

Ројтерс

 

Тагови: ; ; ;