Група од око 150 учесника бошњачког поклоничког марша «Жепа-Поточари» прошла је данас око 15.00 часова кроз Сребреницу, носећи поново неколико ратних, белих застава са љиљанима, такозване Армије БиХ.

Колона је прошла мирно у пратњи полиције, без узвика, вербалних провокација и претњи за разлику од пре неколико година.

Мањи број Бошњака, који су дошли синоћ и кампују у приватним двориштима у Поточарима истакли су ратне заставе на аутомобиле, шаторе и ограде.

Упркос позивима на суздржавање од провокација и на мир и достојанство, које упућују организатори сутрашње комеморације у Поточарима и двоетничко општинско руководство у Сребреници, Бошњаци који долазе у Поточаре истичу ратне заставе и провоцирају српско становнишво, док се Срби уздржавају од било каквих реакција.

Срби у исто време и одгађају неке од садржаја планираних у програму Петровданских дана, који би евентуално могли бити тумачени као провокација.

Српско становништво у Сребреници, истицање муслиманских ратних застава доживљава као провокацију, претњу и подсећање на стравичне злочине, које су под таквим заставама починиле муслиманске снаге у српским селима око овог места и Братунца.

Сребренички Срби ових дана обележавају 25 година од петровданског страдања својих сународника на Залазју 1992. године и у знак сећања на те жртве организује се меморијално-хуманитарна и културно-спортска манифестација Петровдански дани.

Без истицања српских ратних застава у овом и претходном месецу обележене су годишњице великих страдања Срба у Крњићима, Брежанима, Ратковићима, Магашићима, Лозници и још неким селима у која су под заставама са љиљанима, са каквим је данас прошла колона учесника марша из Жепе, упадале и починиле злочине муслиманске јединице из Сребренице.

Тагови: ; ; ; ; ;