Такозвани заменик министра Украјине за «Донбас» Георгиј Тука признао је да нема доказа о присуству руске војске у Донбасу. Према његовим речима то су само ставови украјинских политичара.

 

— Ако сам правилно разумео ми не можемо говорити о руској окупацији Донбаса пошто тамо нема руских органа власти? (поставља питање новинар украјинског «Апострофа».

-Формално да. Колико год се трудили ми не можемо да докажемо присуство руске регуларне војске у Донбасу.

Што је у овој фази потврдила и одлука суда у Хагу?

-Тачно тако. Можемо поцепати и сто кошуља на дан али то није решење. Ово су апсолутно, чисто емотивне ствари. Тако могу да раде посланици ради свог бирачког тела. Да манипулишу и обмањују.

 

Украјинска самопроглашена власт започела је у пролеће 2014. године казнену операцију против цивилног становништва Донбаса и људи који су узели оружје у руке како би заштитили своју отаџбину.

Кијев је у ову борбу укључио како делове регуларних јединица украјинске војске тако и ултранационалистичке батаљоне који су исказали посебну бруталност према рускојезичном становништву ДНР и ЛНР.

У овом моменту на снази је примирје које Кијев користи ради ротације војних јединица и ојачавања војне технике. Спорадични напади не престају. Украјински агресор може у било ком моменту кренути у масовну офанзиву.

Тагови: ;