Припрема за прву седнице Високог савета за сарадњу Грчка-Србија који се 13.јула одржава у Солуну била је у Атини главна тема сусрета првог потрпредседника владе и министра иностраних послова Ивице Дачића са шефом грчке дипломатије Никосом Коцијасом током радне посете Грчкој.

Овај скуп коме ће председавати премијер Алексис Ципрас, а на коме ће учествовати наша делагација на највишем нивоу на челу са председником Александром Вучићем посебан је облик учвршћивања сарадње и јачања веза између Атине и Београда.Предвиђена је и седница две владе како би се лакше договарале конкретне акције и затим,спроводиле у живот.

Овај облик сарадње у временима када се Европа налази у кризи и када је регионално повезивање и боље разумевање од огромног значаја, договорен је приликом посете премијера Алексиса Ципраса Београду, почетком године.

Тада су Александар Вућић и премијер Ципрас одредили,како је названа,„нову мапу пута” између две земље која ће традиционално пријатељство и економске интересе повезати у чврћу форму сарадње, инвестиција, заједничких пројеката, планова одређених оквирима заједничке европске будућности две земље.

Министар Коцијас је у изјави после разговора посебно нагласио подршку коју од Грчке Србија има на свом европском путу уз констатацију да је својим активностима,улогом и значајем који има у региону,Србија одавно заслужила место у ЕУ.

Коцијас је изразио наду да ће седнице Високог савета за сарадњу којима се у четвртак у Солуну отвара ново поглавље у односима Атине и Београда сасвим сигурно бити значајан допринос економском повезивању али и сарадњи у свим областима и проблемима који муче регион.

Планирано је да се седнице Високог савета које ће у конкретизацији пратити и чланови владе одржавају два пута годишње .Већ сада, овом начину сарадње се у Солуну као трећи члан прикључује и Бугарска.

Шеф дипломатије Ивица Дачић је и овом приликом нагласио значај коју за Србију има став Грчке о непризнавању независности Косова и подршка на европском путу. Састанак у Солуну, рекао је ,биће прилика да се се разговара о међусобним односима у региону и великом броју инфраструктурних пројеката који су у плану.

Аутор: Јасмина Павловић Стаменић
Извор

Тагови: ; ; ; ; ; ;