САД су разместиле батерију протвваздушних ракета дугог домета «патриот» у Литванији где ће бити коришћене у војним вежбама од уторка. Ово је први пут да се тај напредни одбрамбени систем распоређује у зони Балтика где Русија има ваздушну надмоћ.

«Батерија ракета ‘патриот’ допремљена је у војну ваздухопловну базу Сијаулиаи уочи војне вежбе Тобрук Легаси, а када вежба буде завршена 22. јула биће уклоњена», рекла је портпаролка литванског министарства одбране за Ројтерс.

Војне вежбе НАТО-а биће одржане пре заједничке велике војне вежбе Русије и Белорусије под називом «Запад 2017» у оквиру које би, како верују званичници НАТО-а, могло бити доведено више од 100.000 војника на границе Пољске и три балтичке државе. То ће бити највећи такви руски маневри од 2013. године.

Литванија, Летонија и Естонија имају само противваздушне ракете кратког домета па би њихово небо у великој мери остало незаштићено у случају сукоба, те су зато изразиле забринутост због слабости своје одбране након припајања Крима Русији 2014.

Министар одбране Литваније Раимондас Кароблис је говорећи о сутрашњој вежби рекао да је размештање ракета «патриот» важно јер показује да такви потези више нису табу у региону.

РТС

Тагови: ; ; ;