Међународна организација за људска права Амнести Интернешонал позвала на истрагу злочина над цивилима у Мосулу, које су починили обе стране током борби за ослобођење ирачког града од терористичке групе «Исламска држава».

У понедељак је ирачки премијер званично објавио победу над терористима у Мосулу.

«Неопходно је да се одмах оснује независна комисија која ће обезбедити темељну истрагу о свим случајевима у којима постоје поуздани докази о кршењу међународног права», наводи се у саопштењу организације.

Раније су активисти за људска права су у више наврата изјавили да су милитанти «ИД» у током опсаде Мосула прекршили међународно право и починили војне злочине. Конкретно, према њиховим подацима, користили су људе као «живи штит», и «убили на стотине, ако не и хиљаде» људи који су покушали да напусте град.

Ирачке владине снаге и коалиција са САД на челу су, према активистима за људска права, спровели «низ незаконитих напада» у граду. Према подацима те организације, провладине снаге користиле су недозвољено оружје и неспропорционално примењивале силу.

«Ирачке и коалиционе снаге нису предузеле одговарајуће мере заштите цивила, и уместо тога их подвргнули страшним ефектима оружја која никада не треба користити у густо насељеним стамбеним четвртима», рекао је активиста за људска права.

Тагови: ; ; ; ; ; ;