Министар спољних послова Аустрије Себастијан Курц истиче да је одлуку о забрани посете турском министру привреде Нихату Зејбекчију донео зато што Аустрија нема интерес да увози конфликте из Турске.

«За викенд смо добили упит од стране Турске за наступ турског министра пред турском заједницом у Бечу. Са наше стране је дошао додатни упит да ли постоји интерес за билатералним сусретом. Пошто није било тако одбили смо захтев. Слично је претходно учињено у Немачкој и Холандији», објаснио је Курц.

Курц је, у изјави бечком дневнику Хојте, нагласио да не би ништа имао против билатералног сусрета са турским министром, јер је Аустрија заинтересована за размену са Анкаром, како у економији тако и политички.

«Међутим, немамо никакав интерес да се унутрашњополитичке тензије и конфликти из Турске увозе у Аустрију», поручио је Курц.

Указао је да се код манифестација, каква је била планирана, дижу тензије, на пример између Курда и Турака.

Одбацио је критике да је забрана доласка турског министра недемократски чин.

«Имамо право, тако и међународно-правно обавезу да одлучујемо да ли дозвољавамо уношење конфликата из иностранства», поручио је Курц.

Одлуку Себастијана Курца подржао је аустријски канцелар Кристијан Керн, који је рекао да се ради о томе да турски председник Реџеп Тајип Ердоган жели да врши политички утицај у Аустрији, што Аустрија неће да дозволи.

Анкара је уложила протест на одлуку Беча и истакла да Аустрија у одбрани дермократских вредности није искрена.

РТС

Тагови: ; ;