Председавајући ОЕБС-у, министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц изјавио је данас да у Европи није могућ мир без Русије, изразивши задовољство због присуства руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова на неформалном састанку шефова дипломатија држава чланица ОЕБС.

Курц је на том скупу, иначе, позвао земље чланице да раздор који постоји превазиђу дијалогом, уз оцену да је та организација суочена с кризом поверења, што јој веома ограничава делотворност.

Дијалог је предуслов за поновно успостављање поверења, истакао је он у обраћању на неформалном састанку шефова дипломатија ОЕБС у месту Мауербах код Санкт Пелтена, осврнувши се на чињеницу да су због блокаде у решавању персоналних питања четири високе функције ОЕБС непопуњене, а међу њима и место генералног секретара.

Такође је казао да је неопходна сарадња свих земаља у борби против радикализације, додајући да ниједна земља није безбедна од те претње.

„Наш циљ мора бити да искључимо мрежу радикализације на простору ОЕБС”, поручио је шеф аустријске дипломатије и додао да се ради о исламској радикализацији, о терористичким организацијама.

Он је такође говорио о патњама цивилног становништва у војним сукобима и поменуо у том смислу пример Украјине.

„Уверен сам да побољшање свакодневног живота цивилног становништва представља пут ка смањењу конфликта”, рекао је Курц, уверен да ОЕБС у томе може дати значајан допринос.

На скупу у Мауербаху окопило се тридесетак шефова дипломатија, међу којима су и руски Сергеј Лавров и српски Ивица Дачић, а Курц је пред почетак рекао да му је посебно драго што је Лавров допутовао, јер то доприноси политици смањења тензија са Русијом.

„У Европи није могућ мир без Русије”, нагласио је и додао да ЕУ мора да промени своју полотику суседства и пређе са „одлуке за једну или другу страну” на политику приближавања ЕУ уз истовремено одржавање нормалних контаката са Русијом.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ;