Британци који живе у Европској унији не треба да страхују да ће бити послати кући одмах после Брегзита, рекла је немачка канцеларка Ангела Меркел, истакавши да ће права која Британија нуди за држављане земаља чланица Уније бити «у великој мери реципрочна».

«Сада смо чули шта Британија нуди грађанима ЕУ из 27 држава чланица који живе у тој земљи, и ми ћемо, наравно, наставити да у великој мери дајемо реципрочне понуде», рекла је Меркелова у говору на конференцији привредника у Баварској, преноси Ројтерс.

У јуну је Британија изнела оно што је британска премијерка Тереза Меј описала као «велокодушну понуду» грађанима ЕУ који живе у Британији, мада су то многи критиковали као ограничавање њиховог статуса, наводи британска агенција.

Меркелова је, међутим, напоменула да би било какав договор изискивао да суд пресуди о правима држављана обе стране после изласка Британије из ЕУ, истакавши да је питање који ће суд бити за то надлежан «једно од првих заиста важних питања» о којима ће бити разговарано у преговорима о Брегзиту.

«Ако буде спорова, која институција је надлежна за њихово решавање? Британија не жели Европски суд правде, али ми кажемо да то не могу бити само британски судови», нагласила је немачка канцеларка.

Према њеним речима, питање је каква врста правне институције треба да буде успостављена да би се такви спорови решавали.

У одговору на питање из публике које је поставио Британац који 25 година живи у Немачкој и који је запослио 25 особа у свом предузећу, Меркелова је рекла да не мисли да би он требало да страхује да ће «одмах бити послат назад у Бирмингем», али му је предложила да затражи немачко држављанство «како би био на сигурној страни».

Тагови: ; ; ;