Руско Министарство спољних послова наводи да је ослобођење Мосула доказ да влада и народ Ирака могу да се, удруженим напорима, супротставе терористичким претњама.

Москва се нада да ће ослобођење Мосула помоћи у обнови ирачког територијалног интегритета и унапређењу помирења унутар Ирака, наводи се у саопштењу руског Министарства, преноси Тас.

«Ослобођење Мосула постало је могуће захваљујући храбрости и истрајности ирачке војске, народних милиција и курдских јединица Пешмерга. Тиме је показано да влада и народ пријатељског Ирака могу да се супротставе терористичким претњама кроз заједничке напоре», истиче Министарство.

Истовремено, у саопштењу се напомиње да је ослобођење Мосула «скупо плаћено» јер је, како се наводи на основу различитих извора, ирачка војска изгубила око 30.000 припадника, док је током операције ослобађања убијено око 7.000 становника Мосула – како као резултат акција џихадиста, тако и у ваздушним нападима коалиције на челу са САД.

«Иако је оружани отпор исламиста и даље спорадично присутан, положајима Исламске државе задат је разоран урадац. Даљи планови су да се терористичко присуство истреби у целој земљи», закључује руско Министарство.

У понедељак је ирачки премијер Хајдар ел Абади и званично прогласио коначно ослобођење Мосула од Исламске државе која је тај град држала у рукама више од три године.

И амерички председник Доналд Трамп поздравио је у понедељак увече победу ирачких снага над Исламском државом у северном ирачком граду Мосулу, истакавши да та победа наговештава да су «дани Исламске државе у Ираку и Сирији одбројани», пренео је АФП.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ;