САД и Катар потписали су данас споразум о борби против тероризма и њеном финансирању током посете америчког државног секретара Рекса Тилерсона Дохи, рекао је новинарима Тилерсонов високи саветник Роберт Хамонд.

«Катар и САД потписали су меморандум о разумевању између две земље, који предвиђа будуће напоре Катара у јачању борбе против тероризма и активном решавању питања финансирања тероризма», рекао је он, преноси Ројтерс.

Према Хамондовим речима, то је «оптимистичан корак напред».

Истовремено, Египат је данас најавио да ће министри спољних послова четири арапске земље које су пресекле везе са Катаром, разговарати са Тилерсоном сутра у Саудијској Арабији, јавља АФП.

Египатског министра спољних послова Самеха Шукрија позвао је његов саудијски колега Адел ал-Џубеир на разговоре сутра у Џеди, саопштило је данас Министарство у Каиру.

«Тај састанак одражава жељу четири земље да појачају координацију и подвуку своје јединство у погледу односа са Катаром у будућности», наводи се у саопштењу.

У јуну су Саудијска Арабија, Египат, Уједињени Арапски Емирати и Бахреин саопштили да прекидају све дипломатске односе с Катаром због оптужби против те земље за финансирање исламистичких екстремиста и блиске везе са дугогодишњим непријатељем Саудијске Арабије, Ираном.

Тилерсон данас борави у посети Катару ради разговора о дипломатској кризи у Персијском заливу, након што је јуче боравио у Кувајту, који делује као посредник у решавању тог спора.

Тагови: ;