Спорадични сукоби у Мосулу настављени су и данас, иако је Ирак прогласио „потпуну победу” над екстремистичком Исламском државом у том граду.

Најмање један ваздушни напад изведен је на Стари град у Мосулу и, како наводи америчка новинска агенција, изнад Старог града извио се облак дима.

У међувремену, међународна организација за заштиту људских права Амнести Интернашонал саопштила је да је су сукоби у Мосулу створи цивилну катастрофу, током које су екстремисти вршили насилне депортације људи, бројна убиства и користили људе као живи зид.

Ирачки премијер Хајдер ал-Абади и званично је у понедељак прогласио победу над Исламском државом у Мосулу, чиме је обележио највећи пораз те терористичке организације од када је прогласила „калифат” пре три године.

„Објављујем одавде крај, пораз и колапс терористичке државе лажи и тероризма коју је терористичка Исламска држава објавила у Мосулу”, рекао је он у говору који је преношен на државној телевизији.

Пад Мосула практично обележава крај ирачког дела калифата Исламске државе, који укључује и сиријску територију.

Ипак, Исламска држава и даље контролише територију западно и јужно до града.

Абади је у недељу стигао у Мосул како би честитао војним командантима победу над последњим преосталим џихадистима после скоро девет месеци жестоких борби у том другом по величини ирачком граду, јавља АП, преноси Танјуг.

Тагови: ; ; ; ;