У оквиру програма традиционалне меморијалне, духовне, културно-спортске и хумане манифестације Петровдански дани-Сребреница 2017, након вечерњег богослужења у Цркви Покрова Пресвете Богородице одржан је концерт духовне музике.

На концерту је наступила група студената теолошких факултета из Сребренице и Братунца, а након тога организовано је традиционално паљење петровданских лила у црквеној порти.

Велики број деце и њихових родитеља присуствовао је традиционалном «лилању» што је атракција, изазов и посебан доживљај за децу из урбане средине.

Петровдански дани се завршавају сутра, када ће након Свете литургије у сребреничкој цркви, бити организоване посете српским гробљима и стратиштима у Братунцу, Биљачи, Сасама и на Залазју, где ће бити служен парастос и прислужене свеће за покој душа 69 српских цивила и војника убијених и погинулих у селима око Сребренице и Братунца.

Парастос ће бити служен у 12.30 часова код два споменика и костурница убијеним Србима из овог и околних села у два последња рата.

Манифестација се организује у знак сећања и одавања почасти убијеним погинулим српским цивилима и војницима на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца.

Тог трагичног Петровдана муслиманске снаге из Сребренице напале су српска села Залазје, Биљачу, Сасе и Загоне и убиле 69 српских цивила и војника, а 22 заробиле, док је седам живих накнадно уморено, након мучења и тортуре у сребреничким логорима.

Од 22 нестала српска цивила и војника, 10 још није пронађено, а остали су случајно откривени и ексхумирани 2011. године на Залазју, приликом тражења настрадалих Бошњака.

Они су након годину дана идентификовани и достојно сахрањени на Петровдан 2012. године.

Организатор Петровданских дана — Сребреница 2017 и сећања на погинуле српске војнике и убијене цивиле, који се одржавају под слоганом «25 година злочина без казне» је Одбор за обележавање српског страдања Сребренице.

 

 

 

СРНА

Тагови: ;