Данас су представници Српског сабора Заветници на конференцији за штампу изнели пред јавност са каквим су се притисцима и претњама претходних дана суочвали због најављеног скупа подршке генералу Ратку Младићу.

Скуп подршке генералу Ратку Младићу за чије је одржавање иницијатива потекла из одбора Заветника у Републици Српској, је изазвао прави хаос у региону.

Нико није слутио да ће се појавити толики отпор према идеји организовања скупа, што у Сарајеву и западним медијима, што у редовима опзиције која је овај догађај покушала искористити у политичке сврхе и напад на председника Републике Српске Милорада Додика.

Заветници су нагласили  да је планирани скуп имао за циљ да покаже да је 11. јула ослобођена Сребреница од дивљачких хорди Насера Орића који је управо из Сребренице кретао у своје крваве походе, походе у којима је убијено више од три и по хиљаде Срба.

Међутим идеја о одржавању скупа је многима засметала. Руководство Заветника, као и чланови одбора из Републике Српске су били свакодневно изложени притисцима и претњама.

«Чланови руководства Заветника свакодневно су добијали стотине претећих порука од оних који су покушавали на тај начин да нас застраше да откажемо скуп подршке генералу Ратку Младићу», истиче се у саопштењу Заветника

Министарства унутрашњих послова Републике Српске је услед тога донело одлуку да из безбедносних разлога откаже одржавање скупа подршке генералу Ратку Младићу. Заветници кажу да ће испоштовати одлуку МУП-а Републике Српске.

Заветници су указали на двоструке стандарде према којима је Насер Орић херој који слободно шета упркос томе што су његове хорде чиниле злодела над српским становништвом у  околини Сребренице, док се генералу Ратку Младићу који је бранио српски живаљ суди у Хагу.

«Желимо да укажемо на парадокс да је дозвољено да се у Сребреници носе мајице са ликом Насера Орића чији саборци отворено говоре какве је злочине наређивао и чинио, а да на другој страни Срби немају право да искажу свој став, сведоче истину о дешавањима у Сребреничком крају и пруже подршку Ратку Младићу коме чак још није ни донесена пресуда», наглашава се у саопштењу

Чињеница да је скуп подршке генералу Младићу оволико брутално нападан, додају они говори о томе колико се они плаше изношења истине о дешавањима у Сребреници.

Лола Ђорђевић

 

 

Тагови: ; ; ;