Пети фестивал руске класичне музике Бољшој почеће сутра у Дрвенграду, а до 15. јула за Златну, Сребрну и Бронзану матријошку надметаће се 60 младих талената из Србије, Републике Српске и Русије.

Студенти и ученици музичких школа такмичиће се у двије старосне категорије — од 13 до 17 и од 18 до 25 година, а о најбољима ће одлучивати жири Данијела Јововић (председник), прослављени руски пијаниста Јуриј Розум и професор Зоран Комадина.

Гости Бољшој фестивала у оквиру ревијалног програма биће виолиниста Роман Симовић, мецоспоран Милијана Николић, виолончелиста Јустус Грим и виолинисткиња Татјана Самуил, који ће одржати и мајсторске курсеве.

Оснивач Бољшој фестивала Емир Кустурица изјавио је недавно да је у контакту са тренутно највећим диригентом Валеријем Гергијевим, који би требало у Србију да долети из Минхена где има концерт дан прије 14. јула када наступа у Паризу, те ће тако имати само неколико сати да проведе у Дрвенграду.

Друге фестивалске вечери премијерни наступ у Србији имаће квинтет Романа Симовића специјално оформљен за Бољшој фестивал, а чине га врхунски музичари: виолинисти Роберт Ракатош и Милена Симовић, виолончелисти Тим Хју и Ксенија Јанковић и пијаниста Владимир Милосевић.

Новина овогодишњег фестивала биће програм Дијалог талената у оквиру кога ће се представити по четири млада талента из Србије и Русије, а свираће и Симфонијски оркестар Бољшој под диригентском палицом маестра Србољуба Динића.

Кустурица је најавио да ће угостити и Бору Ђорђевића.

Мисија Бољшој фестивала, како истиче његов оснивач, јесте охрабривање младих уметника да са те позорнице закораче на већу и укључе се у свет озбиљних уметника, да направе своје прве кораке у професионални свет.

Тагови: ;