Турски Председник Реџеп Тајип Ердоган је изјавио да ће за Турску бити утешно да ЕУ одбије чланство Турске и да је Турска способна да стабилно стоји на својим ногама.

Ердоган је, у интервјуу за BBC, демантовао да је у тој земљи ухапшено 150 новинара. Он тврди да су свега два човека са новинарским легитимацијама у затвору и оспорава тврдњу BBC да је око 160 медија затворено, а отпуштено 2500 радника са медија и да је, према Одбору за заштиту новинара, Турска највећи тамничар новинара на свету.

«Видите, ви сада говорите више од мене — имате више слободе од мене. Тренутно ми не дајете право на слободу. Радите интервју са мном, али ми не дајете прилику да говорим. Нико овде није ухапшен због новинарства. Морате да објавите то. Опозициони новинари пишу доста увредљивих текстова о мени. То су радили и недавно, током марша. Ти увредљиви чланци су још ту. Људи који су у затвору немају звање новинара. Неки од њих су сарађивали са терористичким организацијама, неки су ухапшени због поседовања ватреног оружја, неки због уништавања и пљачке банкомата», рекао је Ердоган.

«Број ухапшених новинара није 170 као што кажете, то су лажи. То стално понављамо», рекао је Ердоган, додајући да такве приче отежавају кандидатуру његове земље за чланство у ЕУ.

«Ми смо лојални нашем свету. Уколико ЕУ отворено каже »Не можемо да примимо Турску у ЕУ», то је за нас олакшавајућа околност. У том случају покренућемо наш план Б и Ц. ЕУ нам није неопходна..опуштени смо», рекао је Ердоган, додајући да већина грађана Турске и не жели ЕУ.

«Упркос свему овоме наставићемо да будемо искрени са ЕУ још неко време. Видећемо шта ће нам то донети», рекао је турски Председник.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;