Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да ће Турска сматрати «утешним» уколико ЕУ каже да та земља не може да буде примљена у чланство, као и да је Турска способна да «стоји на својим ногама».

 

Ердоган је у интервјуу за британски Би-Би-Си демантовао да је у тој земљи ухапшено 150 новинара и навео да су свега две особе са новинарским легитимацијама у затвору.

Како се наводи, та његова тврдња долази у моменту када је директору локалне организације Амнести интернешнл и још девет особа продужен притвор, а они су оптужени да су чланови «наоружане терористичке организације», иако није наведено тачно које.

Око 160 медија је затворено, а 2.500 медијских радника отпуштено, а према Одбору за заштиту новинара Турска је највећи тамничар новинара на свету, наводи Би-Би-Си. Све то председник Ердоган оспорава.

«Видите, ви сада говорите више од мене — имате више слободе од мене. Тренутно ми не дајете право на слободу. Радите интервју са мном, али ми не дајете прилику да говорим. Нико овде није ухапшен због новинарства, морамо да објавимо то. Опозициони новинари пишу доста увредљивих текстова о мени. То су радили и недавно, током марша (завршеног у недељу). Ти увредљиви чланци су још ту. Особе у затвору — немају звање новинара. Неки од њих су сарађивали са терористичким организацијама, неки су ухапшени због поседовања ватреног оружја, неки због уништавања и пљачке банкомата», рекао је Ердоган.

Говорећи о члановина новинарског синдиката који су на недавно одржаном протесту узвикивали «Доста», Ердоган је рекао да су носили новинарске ознаке, али да то нису биле званичне новинарске легитимације.

«Број ухапшених новинара није 170 као што кажете, то су лажи. То стално понављамо», рекао је Ердоган.

Говорећи о опозицији у Турској, Ердоган је рекао да су се они инфилтрирали у правосуђе, војску, полицију и медије.

«На тај начин су организовали и покушали да изведу пуч. Радиће заједно на рушењу државе, а онда ће тражити уточиште као новинари како би се спасили. То није прихватљиво. Не бојимо се тврдњи и писања о томе», рекао је Ердоган.

Хапшење новинара, повећало је узбуну на међународном нивоу и повећало страхове да је слобода изражавања потиснута под Ердоганом.

Та забринутост отежава кандидатуру земље за чланство у ЕУ, а Ердоган оптужује Унију да «губи време Турској».

«Ми смо лојални нашем свету. Уколико ЕУ отворено каже »не можемо да примимо Турску у ЕУ», то је за нас олакшавајућа околност. У том случају покренућемо наш план Б и Ц. ЕУ нам није неопходна…Опуштени смо», рекао је Ердоган.

Према његовим речима, већина грађана Турске и не жели ЕУ.

«Једном давно, за време мог првог мандата као премијера, Турска је била описивана као земља која је остварила тиху револуцију за време самита лидера ЕУ. Али сада, та иста ЕУ не само да нас више не позива на самите лидера ЕУ, већ и губе наше време. Таква је тренутна ситуација», рекао је Ердоган.

Како је објаснио, већина Турака више не жели ЕУ и «верује да је њен приступ ЕУ неискрен».

«Упркос свему овоме наставићемо да будемо искрени са ЕУ још неко време. Видећемо шта ће нам то донети», рекао је турски председник.

Ердоган је интервју дао Би-Би-Сију скоро годину дана након неуспелог државног удара у Турској, током којег је погинуло 260 особа.

Од тада и даље је на снази ванредна ситуација, више од 50.000 особа је ухапшено, а 140.000 отпуштено или суспендовано.

Упитан о подршци коју Турска даје Катару и томе да би тензије могле да се развију у конфликт, Ердоган је рекао да Турска није део те кризе и да жели да помогне у проналажењу решења кризе.

«Ви ме сада то питате, али зашто то не питате САД, Француску ули Енглеску. Ми нисмо део ове кризе. Напротив, у региону залива ми желимо да промовишемо дијалог и мир. Журимо да нађемо решење. Турска никада није за убијање муслимана у овом региону. Не желимо да видимо како се муслимани боре једни против других. Сити смо тога», рекао је Ердоган.

Према његовим речима, Турска не жели да у Катару види оно што се дешава у другим земљама.

«Не желимо да видимо оно што се дешава у Јемену, или развој ситуације као у Палестини или Либији. Јасно је шта се дешава у Сирији и Ираку. Турска плаћа цену због тих питања. Ми то не желимо. Због свега тога не прихватамо ово ни за Катар», рекао је Ердоган.

РТС

Тагови: ;