Кинески војници и бродови су послани како би били распоређени у прву војну базу Кине у иностранству у Џибутију на Рогу Африке. Пекинг је саопштио ће се база користити за логистичке сврхе, као што су опскрбљивање бродова који учествују у мировним и хуманитарним мисијама.

Кинески бродови возе особље Народноослободилачке војске Кине који су послати да припреме базу у Џибутију, саопштила је државна новинска агенција Синхуа, не саопштивши број војника који су одређени да буду у бази.

Означавајући базу као «базу за подршку,» кинески медиј је саопштио да ће сврха базе бити «успешна подршка кинеској мисији у региону, укључујући очување мира и хуманитарне помоћи у Африци и западној Азији».

Није саопштено када ће база званично бити стављена у функцију.

У саопштењу се наводи да ће база такође «помоћи у прекоокеанским задацима, укључујући војну сарадњу и заједничке вежбе, као и заједничко обезбеђивање међународних стратешких пловних путева».

Одлука да се изгради база у Џибутију је донесена после «пријатељских преговора» између два народа, у складу са саопштењем Морнарице Кине, наводи Синхуа.

Наводи се такође да ће «објекат Народноослободилачке армије Кине повећати способност Кине да осигура глобални мир, поготово због велике присутности припадника УН у Африци, као и у борби против пирата».

Саопштава се такође, да «Кина ни под каквим околностима неће ићи ка војном експанзионизму или се укључити у трку у наоружању».

У међувремену, западни медији саопштавају да се «пре ради о правој бази него о логистичком објекту».

Међутим, база је изазвала забринутост у Индији, а Њу Делхи брине да би ово могла да буде прва од многих кинеских испостава у Индијском океану. Пекинг, који убрзано модернизује војску је демантовао ову тврдњу.

Распоређивање кинеских снага долази након што је Пентагон у мају саопштио да Кина разматра војно присуство у иностранству и модернизацију војске како би «одвратила или поразила противнике треће стране — укључујући и Сједињене Државе, у току криза или сукоба».

Пекинг је саопштио да се «чврсто противи» извештају Пентагона, који је навео «неодговорне примедбе», те да «занемарује чињенице».

Мала земља Џибути, налази се између Етиопије, Еритреје и Сомалије и има око 887,000 становника, и веома је интересантна због свог стратешког положаја на јужном улазу у Црвено море, на путу до Суецког канала. Земља је такође домаћин војним објектима САД, Француске и Јапана.

Извори у јапанској влади су саопштили прошле године да ће Токио такође проширити своју базу у Џибутију, да би се «супротставио оном што се види као раст кинеског утицаја у региону».

«Кина улаже новац у нову инфраструктуру и јача своје присуство у Џибутију, те је неопходно да Јапан има већи утицај», рекао је извор из Владе Јапана у то време.

РТ

Тагови: ; ; ;