Могерини о Србији: Чланство тек после нормализације односа са «Косовом»

Датум публикације: 12 07 2017, 12:14

У погледу будућности дијалога Београда и Приштине, шефица дипломатије ЕУ изражава оптимизам, истичући да «добра доза оптимизма и посвећености увек може да допринесе дијалогу»

У сусрет Самиту лидера Западног Балкана који данас почиње у Трсту, Могерини је у интервјуу истакла да је Србија постигла сјајне резултате у протеклим годинама, отворивши 10 преговарачких поглавља и привремено затворивши два, и указала да се «реформе исплате, прво и најважније за грађане Србије».

«Председник Вучић зна — као и лидери у региону — да у највећој мери од Србије зависи када ће одредити датум приступања ЕУ. Чланство ће доћи са реформама и са нормализацијом односа са Косовом. Обоје желимо Србију у ЕУ. Српско руководство је амбициозно, па смо и ми», рекла је Могерини.

У погледу будућности дијалога Београда и Приштине, шефица дипломатије ЕУ изражава оптимизам, истичући да «добра доза оптимизма и посвећености увек може да допринесе дијалогу».

«Ово је била веома интензивна година за односе између Београда и Приштине: пре само неколико месеци ситуација је била напета, али данас видимо нову и јединствену могућност за помирење. Када постоји политичка воља да се крене напред, увек постоји простора за оптимизам», каже Могерини.

У том контексту, подсећа да су се прошле недеље, када се састала са председником Србије Александром Вучићем и косовским председником Хашимом Тачијем у Бриселу, сви сложили да почну нову фазу дијалога ка пуној нормализацији односа и сагласили се о важности примене постигнутих договора из дијалога без одлагања.

Кад је реч о приступању земаља Западног Балкана ЕУ, висока представница Уније каже да су «критеријуми за приступање јасни за све и ту нема пречица», а темпо реформи, према њеним речима, зависи од сваког главног града и сваког руководства једне земље.

«Наша врата су стално отворена: све зависи од сваког из западнобалканске шесторке, да пређу линију и придруже нам се», поручује Могерини.

У исто време, указује она, постоји јасна веза између регионалне сарадње на Западном Балкану и напретка земаља региона ка ЕУ при чему, наглашава, регионална сарадња сваку чланицу западнобалканске шесторке чини снажнијом.

Она указује и да не постоји стабилност без демократије, и то јаке демократије.

«Промоција доброг управљања и поштовања владавине права су срж нашег свакодневног ангажмана с нашим партнерима на Балкану… Разумемо да су европске интеграције питање читавог друштва, не само руководства једне земље. Баш зато у целом региону радимо директно са грађанима, институцијама, цивилним друштвом, бизнис заједницом, а не само са владама. Свако има своју улогу у овом процесу», објашњава Могерини.

Како истиче, регион Западног Балкана је високо на агенди ЕУ и њена је свакодневна тема.

«Наставићемо да будемо најснажнији партнер региона — зато што верујемо у европску перспективу Балкана и зато што нам је потребна сарадња како бисмо одговорили на потребе наших грађана, од безбедности до економског раста», поручује Могерини.

За четврти састанак на високом нивоу у оквиру Берлинског процеса, који данас почиње у Трсту, каже да је кључни део ширег ангажмана ЕУ са регионом, истичући да Берлински процес олакшава заједнички рад у циљу увођења Западног Балкана у ЕУ.

«ЕУ неће никада бити комплетна без Западног Балкана. Регион је у срцу Европе. Народи Западног Балкана деле и доприносе европској култури, историји и економији. Овај регион је део Европе, а такође ће бити и део ЕУ — у то не постоји сумња», закључује Могерини, која је и потпредседница Европске комисије.

Танјуг

Тагови: ; ;
Важно
Важно

Решење проблема Косова је могуће искључиво у условима који су прихватљиви за Београд, наводи се

Важно

Израелски авиони и тенкови су данас гађали "војне мете у читавом Појасу Газе", саопштила је

Важно

Америчке власти не разматрају могућност подршке референдума у Донбасу о статусу самопроглашених република региона, саопштио

Важно

Емир Кустурица, српски режисер, најавио је да ће наредне године почети снимање два филма по

Важно

Најмање 14 људи је повређено, од којих двоје озбиљно, у нападу ножем у аутобусу у

Важно

Високи званичник НАТО подсетио је САД да имају обавезу поштовања принципа узајамне одбране у случају

Важно

Најмање 14 људи је повређено, од којих двоје озбиљно, у нападу ножем у аутобусу у

Важно

Председник Русије Владимир Путин је телефоном разговарао са немачком канцеларком Ангелом Меркел, саопштила је прес-служба

Важно

Неколико деце којима је дато да скупљају поверљиве информације нема ни 16 година, наводи се

Важно

Овавештајна служба ЛНР открила је у окупираном Станичнолуганском рејону, недалеко од линије фронта. замаскиране и

Важно

Грчка је протерала руске дипломате под спољним утицајем, изјавио је стални представник Русије при ЕУ

Чланак

Високи званичник НАТО-а подсетио је САД да имају обавезу поштовања принципа узајамне одбране у случају