Могерини о Србији: Чланство тек после нормализације односа са «Косовом»

Датум публикације: 12 07 2017, 12:14

У погледу будућности дијалога Београда и Приштине, шефица дипломатије ЕУ изражава оптимизам, истичући да «добра доза оптимизма и посвећености увек може да допринесе дијалогу»

У сусрет Самиту лидера Западног Балкана који данас почиње у Трсту, Могерини је у интервјуу истакла да је Србија постигла сјајне резултате у протеклим годинама, отворивши 10 преговарачких поглавља и привремено затворивши два, и указала да се «реформе исплате, прво и најважније за грађане Србије».

«Председник Вучић зна — као и лидери у региону — да у највећој мери од Србије зависи када ће одредити датум приступања ЕУ. Чланство ће доћи са реформама и са нормализацијом односа са Косовом. Обоје желимо Србију у ЕУ. Српско руководство је амбициозно, па смо и ми», рекла је Могерини.

У погледу будућности дијалога Београда и Приштине, шефица дипломатије ЕУ изражава оптимизам, истичући да «добра доза оптимизма и посвећености увек може да допринесе дијалогу».

«Ово је била веома интензивна година за односе између Београда и Приштине: пре само неколико месеци ситуација је била напета, али данас видимо нову и јединствену могућност за помирење. Када постоји политичка воља да се крене напред, увек постоји простора за оптимизам», каже Могерини.

У том контексту, подсећа да су се прошле недеље, када се састала са председником Србије Александром Вучићем и косовским председником Хашимом Тачијем у Бриселу, сви сложили да почну нову фазу дијалога ка пуној нормализацији односа и сагласили се о важности примене постигнутих договора из дијалога без одлагања.

Кад је реч о приступању земаља Западног Балкана ЕУ, висока представница Уније каже да су «критеријуми за приступање јасни за све и ту нема пречица», а темпо реформи, према њеним речима, зависи од сваког главног града и сваког руководства једне земље.

«Наша врата су стално отворена: све зависи од сваког из западнобалканске шесторке, да пређу линију и придруже нам се», поручује Могерини.

У исто време, указује она, постоји јасна веза између регионалне сарадње на Западном Балкану и напретка земаља региона ка ЕУ при чему, наглашава, регионална сарадња сваку чланицу западнобалканске шесторке чини снажнијом.

Она указује и да не постоји стабилност без демократије, и то јаке демократије.

«Промоција доброг управљања и поштовања владавине права су срж нашег свакодневног ангажмана с нашим партнерима на Балкану… Разумемо да су европске интеграције питање читавог друштва, не само руководства једне земље. Баш зато у целом региону радимо директно са грађанима, институцијама, цивилним друштвом, бизнис заједницом, а не само са владама. Свако има своју улогу у овом процесу», објашњава Могерини.

Како истиче, регион Западног Балкана је високо на агенди ЕУ и њена је свакодневна тема.

«Наставићемо да будемо најснажнији партнер региона — зато што верујемо у европску перспективу Балкана и зато што нам је потребна сарадња како бисмо одговорили на потребе наших грађана, од безбедности до економског раста», поручује Могерини.

За четврти састанак на високом нивоу у оквиру Берлинског процеса, који данас почиње у Трсту, каже да је кључни део ширег ангажмана ЕУ са регионом, истичући да Берлински процес олакшава заједнички рад у циљу увођења Западног Балкана у ЕУ.

«ЕУ неће никада бити комплетна без Западног Балкана. Регион је у срцу Европе. Народи Западног Балкана деле и доприносе европској култури, историји и економији. Овај регион је део Европе, а такође ће бити и део ЕУ — у то не постоји сумња», закључује Могерини, која је и потпредседница Европске комисије.

Танјуг

Тагови: ; ;