Турска је данас издала налоге за хапшење 34 бивша члана особља државног медија «ТРТ» у оквиру истраге којом се трага за присталицама имама Фатулаха Гулена ког подржавају САД

Турска је данас издала налоге за хапшење 34 бивша члана особља државног медија «ТРТ» у оквиру истраге којом се трага за присталицама имама Фатулаха Гулена ког подржавају САД, а који је оптужен за организовање неуспелог војног пуча у Турској.

Свих 34 осумњичених били су корисници апликације са криптованим порукама коју су користили Гуленови следбеници, известила је државна агенција Турске Анадолија, преноси Ројтерс.

Они су претходно ослобођени у вези са наводном умешаности у пуч.

У одвојено вођеној операцији, полиција је рано јутрос притворила 14 војних лица у шест провинција у оквиру истрага о покушају државног удара, рекла је агенција Доган.

Како агенција подсећа, око 50.000 људи је ухапшено, а суспедновано 150.000 запослених у јавном сектору међу којима учитељи, судије и војници.

Групе за људска права и критичари владе кажу да је Турска годинама ишла ка ауторитаритаризму, процесу за који они кажу да је само убрзан након неуспелог пуча и априлског референдума о повећању овлашћења турског председника Реџепа Тајипа Ердогана.

ТАНЈУГ

Тагови: ; ; ;