На 10. годишњицу америчког војног ваздушног напада на Багдад у коме је погинуло најмање десетак људи, РТ се осврће на неселективне нападе које је обелоданио Викиликс у «Колатералним убиствима».

Бивши службеник обавештајне службе САД Челси Менинг је првобитно дотурио критични снимак. Менинг је пуштен у мају ове године након што је одслужио скоро седам година затвора.

Амерички хеликоптер «Апач» је покренуо ваздушни напад у источном Багдаду 12. јула, 2007. године где је погинуло најмање 12 људи. Међу њима су били и Ројтерсов фоторепортер Намир Нур-Елдин и помоћник камермана Саид Хмах.

Салих Матахер Томал, возач који је покушао да помогне рањенима је такође убијен, док је његово двоје деце рањено. Истрага из 2007. одбацила је тврдње, додавши да нису пронађене никакве информације о томе како је двоје деце рањено.

Ројтерс је тражио снимак ваздушног напада у складу са «Слободом приступа информацијама» од 2007. године, али их није добио.

Викиликс је објавио снимак 2010. године, након што је службеник безбедносне службе САД Челси Менинг, тада познат као Бредли Менинг доставио снимак.

Менинг је касније оптужен у складу са Законом о шпијунажи и осуђен на 35 година затвора. Казну је смањио председник Барак Обама 2017. године, а Менинг је пуштен у мају 2017. године након што је одслужио седам година казне.

Дин Јејтс, шеф представништва Ројтерса у Ираку у време напада, рекао је прошлог месеца да новинска агенција није била упозната са правилима ангажовања војске САД.

«Оно што нисмо знали у то време било је да је америчка војска одлучила, ако било кога види на улицама Багдада са оружјем сматра непријатељем, и да тако може бити пуцано на њих. То нисмо знали», додао је Дин.

РТ

Тагови: ; ; ; ; ; ;