Руководилац друштва за заштиту генерала Ратка Младића Алексеј Петрик гостовао је у емисији «У ствари» агенције News Front. Водитељ емисије Серго Веселовски.

Гостујући у нашој емисији он је говорио о Генералу Ратку Младићу као и о годишњици овог стравичног злочина као и о историјату сукоба на просторима бивше Југославије.

 

«Двадесети век био је преломни не само за Југославију него и за Русију. Двадесетих година многи наши су бежали у Југославију и они су прихватили Београд као свој дом. Кад је деведесетих година почео сукоб највише су страдали православни народи. Не само у Босни и Херцеговини, него и у Хрватској кад је почео сукоб они су последњи почели да ратују. На Балкану још од старих времена постоји више нација. Међутим муслимани представљају Србе који су пре 500 година прешли на ислам. Све је почело од времена Тита када су муслимани добили нацију. Таква нација у свету не постоји. То су Срби који су прешли на ислам.И од тог момента имамо Србе, Хрвате и Муслимане. За време Другог светског рата Муслимани и Хрвати су већином подржавали нацистичку Немачку. По мом мишљењу највећа несрећа је у томе што након победе у Другом светском рату кад су партизани заједно са совјестком војском поразили нацисте, усташе нису биле кажњене. Већина их је побегла у Немачку и тамо су имали своје покрете. За време рата они су имали логор Јасеновац где су чинили страшне злочине и нису били осуђени због тога. Већина злочина против српског народа није била никад истражена нити је било споменика жртвама. Поједини припадници нацистичких формација који су после рата осуђени одслужили су казну и побегли у западне земље где су под прикривањем западних обавештајних служби наставили са радом и чекали свој моменат»- рекао је Петрик.

На питање да ли је српско-хрватски, босански или украјински сценарио данас могућ у Русији Петрик је одговорио је:

«Све то иде из једног центра. Непријатељи су наравно интелигентни нису глупи.Они су схватили да се са две стране лакше тресе. Ако не иде с лева онда може с десна. Због тога је неопходно посматрати свет отворених очију. Не кроз призму која долази са Запада као што то ради наша пета колона. Неопходно је служати паметне људе и знати историју онакву каква јесте а не фингирану и обележавати све њене трагичне догађаје, и не одвајати се од својих корена»- рекао је он.

 

Коментаришући злочин у Сребреници Петрик је рекао да она представља провокацију са стране Запада.

«Што се тиче Сребренице она представља провокацију окаквих је било много током двадесетог века. Та провокација од стране Запада била је неопхподна како би се НАТО умешао у сукоб 95-те године. Јер кад су Срби кренули у ослобађање НАТО их је бомбардовао. Сребреница је била муслиманска енклава коју су ослободиле снаге Војске Републике Српске. Али важно је напоменути да тамо није било сукоба Срба и Муслимана него Срба и муџахедина, слично као што је код нас било у Чеченији. И овде их је уништила Русија а тамо мала Република Српска што представља херојски акт и заслугу пред Европом.Сребреница је била под заштитом УН и Срби тамо нису могли да уђу али муслиманске формације на челу са Насером Орићем који се налази на слободи и који није осуђен су три пута упадале у српска села и масакрилале становништво. О њиховим зверствима постоје докази. И након тога Војска Републике Српске на челу са Генералом Ратком Младићем донела је одлуку да ослободи Сребреницу. Када су ушли тамо више није било војске. Они су дали коридоре за Тузлу и организовали аутобусе за цивиле да   слободно напусте Сребреницу. Тек касније су се појавили трупови и почели су да говоре о геноциду. До сад су нашли око 8000 лешева наводног српског геноцида. И намерно се и даље подгрејава сукоб. Пред Хашким трибуналом само Срби добијају велике казне док се муслиманима и Хрватима или не суди или добијају минималне казне. Насер Орић је ослобођен. У самој Сребреници данас живе и Срби и муслимани. Ни једни ни други не желе сукобе. Прошле године на изборима за градоначелника Сребренице изабран је етнички Србин кога су гласали и Муслимани. Због тога мислим да је неопходно да се заврши рат, да се злочинцима суди, а цивили и са једне и са друге стране да се потруде да подижу децу. И с божијом помоћи све ће се решити»- рекао је Петрик.

Тагови: ; ; ;