Апелациони суд у Београду: Oдбачена оптужница за Сребреницу

Суђење осморици припадника Специјалне бригаде МУП-а Републике Српске оптужених за злочине над цивилима у селу Кравице код Сребренице 1995. биће стопирано пошто је Апелациони суд у Београду одбацио оптужницу против њих, јер није поднета од овлашћеног тужиоца.

Апелациони суд је, наиме, усвојио захтев одбране да се оптужница од 21. јануара 2016. године одбаци јер је није подигао тузилац за ратне злочине, речено је Танјугу у том суду.

У то време, тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић је већ био у пензији, од 1. јануара 2016, а на чело тужилаштва није био изабран други тужилац, нити вршилац функције тужиоца за ратне злочине, већ је њиме њиме управљао „руководилац“.

Својом одлуком Апелациони суд је усвојио жалбу одбране на решење Одељења за ратне злочине Вишег суда у Београду којим је 30. маја ове године одбијен предлог браниоца оптуженог Боре Милетића за одбачај оптужнице.

„Апелациони суд сматра да су основани жалбени наводи одбране јер се ради о инокосном самосталном државном органу чију функцију управо обавља јавни тужилац, а што повлачи немогуцност поступања заменика јавног тужиоца“, рекла је за Танјуг портпарол тог суда Мирјана Пиљић.

Због тога је преиначено првостепено решење и оптужница одбачена.

Суђење које је почело крајем прошле године сада ће морати да се стопира до подизања нове оптужнице , у складу са законом.

Нови тужилац за ратне злочине – Снежана Станојковић, изабран је тек у мају ове године, а у међувремену је тим тужилаштвом скоро годину и по руководио заменик тужиоца Милан Петровић.

Након подизања нове оптужнице следи њено потврђивање па тек онда заказивање суђења.

Одбачена оптужница терети Недељка Милидраговића, Алексу Голијанина, Миливоја Батинића, Александра Дачевића, Бору Милетића, Јована Петровића, Драгомира Паровића и Видосава Васића.

Тужилаштво за ратне злочине их терети окривљене за кривично дело ратни злочин против цивилног становништва у саизвршилаштву.

Они се терете да су у Сребреници починили ратни злочин над цивилним становништвом, тако што су у хангару „Кравице“ 14. јула 1995. године убили 1.313 муслимана.

МАЈКЕ СРЕБРЕНИЦЕ НЕЗАДОВОЉНЕ ПРЕСУДОМ СУДА У БЕОГРАДУ

„Удружење жртава и сведока геноцида“ и Покрет „Мајке енклава Сребреница и Жепа“ незадовољне су одлуком Апелационог суда у Београду у предмету „Сребреница“, који је одбацио оптужницу против осморице бивших припадника Специјалне бригаде МУП-а Републике Српске за ратни злочин над цивилима у селу Кравица код Братунца, јавила је Фена.

Најављено је да ће се представници тих удружења обратити свим релевантним институцијама, посебно главном тужиоцу Хашког трибунала Сержу Браммерцу да реагују и санкционишу Србију за неодговорност према конвенцијама за људска права УН, као и покрену додатне истраге зашто је Апелациони суд у Београду покренуо поступак да би га само одбацио.

 

 

 

НОВОСТИ

Коментари: