Заседање Савета НАТО-Русија одржано је због тога да би се прекинуле шпекулације и објављивање неоснованих оптужби против Русије, изјавио је након брифинга стални представник Русије при НАТО-у Александар Грушко.

Према његовим речима Русија и Белорусија ће позвати војне посматраче из земаља НАТО-а на вежбе «Запад-2017» у септембру уколико број учесника буде прелазио праг прописан Бечким документом ОЕБС-а. Према овом документу војне вежбе копнених снага подлежу контроли уколико у њима учествује више од 13 хиљада припадника.

Грушко је рекао да су ово први разговори овакве врсте. Према његовим речима на Самиту је разговарано о вежбама «Запад-2017» и «Јединствени трозубац».

«Русија је одржала овај брифинг како би прекинула шпекулације и зауставила ширење неоснованих оптужби на њен рачун»- преноси ТАСС речи Грушка.

Осим тога Грушко је позвао НАТО да прикупи стручњаке и да «објективно и без емоција» размотри баланс снага у Европи. Он је рекао да је без системских, нормалних и пословних контаката «тешко избећи погрешно тумачење ситуације».

Он је указао и на забринутост Москве због јачања војног присуства НАТО-а у Источној Европи.

«Јачање војног присуства НАТО-а подрива стабилност у Источној Европи. При том ми констатујемо да је реч о приближавању НАТО инфраструктуре нашим границама»-  рекао је Грушко.

Подсетимо ово је друго заседање Самита НАТО-Русија од почетка 2о17. године. Прво је било 30. марта у Бриселу.

Тагови: ;