Грушко: Русија ће прекинути шпекулације НАТО-а у вези вежби „Запад-2017“

Заседање Савета НАТО-Русија одржано је због тога да би се прекинуле шпекулације и објављивање неоснованих оптужби против Русије, изјавио је након брифинга стални представник Русије при НАТО-у Александар Грушко.

Грушко: Русија ће прекинути шпекулације НАТО-а у вези вежби "Запад-2017"

Према његовим речима Русија и Белорусија ће позвати војне посматраче из земаља НАТО-а на вежбе „Запад-2017“ у септембру уколико број учесника буде прелазио праг прописан Бечким документом ОЕБС-а. Према овом документу војне вежбе копнених снага подлежу контроли уколико у њима учествује више од 13 хиљада припадника.

Грушко је рекао да су ово први разговори овакве врсте. Према његовим речима на Самиту је разговарано о вежбама „Запад-2017“ и „Јединствени трозубац“.

„Русија је одржала овај брифинг како би прекинула шпекулације и зауставила ширење неоснованих оптужби на њен рачун“- преноси ТАСС речи Грушка.

Осим тога Грушко је позвао НАТО да прикупи стручњаке и да „објективно и без емоција“ размотри баланс снага у Европи. Он је рекао да је без системских, нормалних и пословних контаката „тешко избећи погрешно тумачење ситуације“.

Он је указао и на забринутост Москве због јачања војног присуства НАТО-а у Источној Европи.

„Јачање војног присуства НАТО-а подрива стабилност у Источној Европи. При том ми констатујемо да је реч о приближавању НАТО инфраструктуре нашим границама“-  рекао је Грушко.

Подсетимо ово је друго заседање Самита НАТО-Русија од почетка 2о17. године. Прво је било 30. марта у Бриселу.

Коментари: