Иран и ЕУ су покренуле свој први заједнички пројекат у циљу јачања билатералне сарадње у области нуклеарне сигурности уочи друге годишњице техеранског споразума шест светских сила.

На састанку у Техерану су делегација ЕУ, коју је предводио директор јединице за нуклеарну сигурност ЕУ Оливер Лик и делегација Ирана, коју је предводио директор иранског центра за нуклеарну сигурност Хојатолах Салехи, званично објавиле почетак пројекта вредног 2,5 милиона евра.

Пројекат је потписан у априлу у оквиру нуклеарног споразума 2015 године под називом Заједнички свеобухватни акциони план (JCPOA). Он је део пакета вредног пет милиона евра, који је одобрен 2016 године, за сарадњу Ирана и ЕУ у вези нуклеарне сигурности. Према споразуму, сарадња ће трајати три и по године.

Један од кључних циљева је унапређење капацитета нуклеарне сигурности Ирана у различитим сферама, укључујући и оснивање Центра за нуклеарну сигурност како предвиђа JCPOA. Према пројекту, ЕУ ће такође подржати иранску организацију INRA и омогућити Ирану приступ на неколико међународних нуклеарних конвенција. Уз то ће контролисати резултате тестова нуклеарне електране у Бушеру. Пројекат ће такође да пружи иранским стручњацима више могућности за обуку у области нуклеарне сигурности.

Иран и ЕУ су 21 јуна договорили још један пројекат, у вредности од четири милиона евра, који ће подржати иранске процедуре у вези нуклеарне сигурности током наредних година.

14 јула 2015 су Иран и пет сталних чланица Савета безбедности УН — САД, Британија, Француска, Кина и Русија, плус Немачка, потписали JCPOA. Договор је ступио на снагу у јануару 2016 године. Веће сигурности УН је затим једногласно усвојило резолуцију која је ефикасно трансформисала JCPOA у међународни закон.

Према том споразуму, иранске нуклеарне активности су ограничене у замену за уклањање свих забрана против Исламске Републике везаних за нуклеарна истраживања.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;