Након састанка са канцеларком Савезне Републике Њемачке Ангелом Меркел, Душко Марковић је направио радикалан заокрет у односу према иницијативи о економској сарадњи земаља западног Балкана у односу на став Ђукановића, изјавио је данас лидер ПзП-а и члан Предсједништва ДФ-а Небојша Медојевић, преноси ИН4С.

 

„Медији под контролом Ђукановића су недељама креирали негативну кампању у вези ове иницијативе иза које стоје Њемачка и Велика Британија. Чак је и Ђукановић, у свом интервјуу изразио резерву према овој инцијативи, указујући да је процес ЕУ интеграција приоритет за Црну Гору. Ђукановић је добро схватио да оваква ЕУ оптерећена бирократијом и склона лобистичким утицајима и корупцији, предствља идеални алиби за избјегавање било каквих суштинских рефроми. Ђукановићев режим је суштински одбијао сваки договор о уклањају граница и баријера за слободну трговину у региону, јер што је више граница то је боље за шверц, једину економску категорију коју Ђукановић одлично познаје,“ нагласио је Медојевић и истакао:

„Уклањање граница и баријера у слободној трговини између земаља западног Балкана и интензивнија економска сарадња на инфраструктурним пројектима финасиранима од стране ЕУ, угрожава Ђукановићеву намјеру да новац од шверца дроге, цигерате, оружја опере преко крупних инфрструктуних и енергетских пројеката у региону. Укључивање ЕУ у финасирање и контролу тих заједничких пројеката, онемогућава Ђукановића и Балканску конфедерацију организованог криминала да прљавим новцем од шверца ставе под контролу регион.“

Заокрет Марковића представља јасан отклон од политике Ђукановића

„Овај крупни заокрет Марковића, представља јасан отклон од политике Ђукановића и интереса његове организације, којој не одговара сарадња у региону, јачање демократије и владавине права. Вјероватно је и Марковић свјестан шта би за Црну Гору значила поновна самоизолација од евроатлантских токова и сукоб са политиком Њемачке, као доминтатне силе у Европи,“ казао је функционер Демократског фронта.

Он је нагласио да Ђукановић поново покушава да дестабилизује Црну Гору и регион те напоменуо да политичко рјешење дубоке државне и политичке кризе нема алтернативу.

„Суочен са чињеницом, да је након уласка Црне Горе у НАТО, његова употребна вриједност једнака нули, и да за многе у међународној заједници представља неугодан терет из прошлости, Ђукановић покушава да поново дестабилизује и Црну Гору и регион. По свему судећи Душко Марковић предводи онај дио ДПС који је спреман да се супротстави пакленом науму Ђукановића и за тај заокрет има подршку Њемачке и Велике Британије,“ сматра Медојевић и истиче:

„Да ли ће Марковић имати довољно подршке у ДПС или ће Ђукановић повратити контролу над Владом и смијенити Марковића, остаје да се види. Ово двовлашће не може дуго трајати. Ђукановић ће после дугог низа година, поново за Запад бити локални балкански корумпирани диктатор, симбол шверца и криминала.

Зато политичко рјешење дубоке државне и политичке кризе нема алтернативу и неопходно је да се што прије отвори тај процес, како би се створили неопходни услови за прве фер и слободне изборе, који би могли бити одржанои кад и Предсједнички и поновљени локални избори у Никшићу.“

ИН4С

Тагови: ; ;