Фестивал ,,Тесла глобал форум’’ одржан је по пети пут у Новом Саду и на Фрушкој гори, на Андревљу од 07. до 10. јула 2017. године. То је манифестација која окупља научнике, писце, професоре, музичаре који студентима на предавањима, панел дискусијама и тематским радионицама преносе знања и искуства из области којима се баве. Основна идеја ,,Тесла глобал форума’’ је популаризација науке, образовања и културе међу младим људима. Форуму је присуствовало око 150 најуспешнијих студената, међу којима су студенти са Косова и Метохије, из Републике Српске, Црне Горе, као и из Темишвара. Фестивал су пратила многобројна предавања, округли столови, креативне радионице, концерти и филмске пројекције.
На свечаној академији у Матици српској, која је одржана 10. јула, у част рођендана Николе Тесле, уручена су признања „Бела голубица“ и „Тесла силвер коин“ . Међу добитницима су: директор представништва Републике Српске у Србији, Млађен Цицовић, Мајкл Ђорђевић, лидер српске дијаспоре у САД, интерпретаторка духовне музике Дивна Љубојевић, руски научник и музичар Коваленко Олег Алексејевич, глумац Никола Ракочевић, Мано Дивина, амерички музичар и композитор и хор Богословије Светог Кирила и Методија из Призрена.
Један од прошлогодишњих добитника награде, проф. др Владимир Божовић из Подгорице, председник управног одбора Матице српске, и ове године је својим присуством пружио подршку фестивалу.
Руководство на челу са Гораном Марићем добило је похвале за још један у низу успешно одржан форум. Руководство, поред Марића, чине Ивана Радованов и Дано Јукић, који је као чин признања за своје прегалаштво од проф. др Божидара Митровића добио књигу са посветом која дефинише његов допринос овом фестивалу: ,,Дано Јукић ће остати записан крупним словима у историји повезивања српских родољуба’’.
Гости фестивала су биле и медијске куће ,,Народна телевизија’’ и радио ,,Снага народа’’ које је на фестивалу представљао директор Миљан Глишић, као и портал ИН4С и господин Гојко Раичевић. Они су пропратили фестивал од његовог отварања па до саме свечане академија на крају.
 На свечаном затварању форума посебну пажњу привукли су чланови хора и оркестра Призренске Богословије својим извођењем српске духовне музике. Приликом примања награде ђакон Душан је пренео поздраве ректора Призренске Богословије, епископа рашко-призренског Теодосија.

Тагови: