Подигнуте оптужнице против четири особе због референдума у Републици Српској

Тужилаштво БиХ подигао је оптужнице против четири особе из Републике Српске због организовања референдума о Дану Републике Српске и истовремено донео наредбу о обустављању истраге против званичника Српске због недостатка доказа.

Подигнуте оптужнице против четири особе због референдума у Републици Српској

Наредба о обустави истраге издата је против Младена Иванића, Мирка Шаровића, Жељке Цвијановић и Милорада Додика за које, какос е наводи, не постоји довољно доказа да су наведени својим радњама починили извршење кривичног дела, помагање или подстицање у наведеном делу.

Тужилац Мирослав Д. Марковић, након спроведене истраге и прикупљених доказа, подигао је оптужницу против Синише Карана, рођеног 1962. године у Белом Манастиру, Драгољуба Ређића рођеног 1979. године у Тузли, Горана Змијаљца рођеног 1955. године у Српцу и Милана Петковића, рођеног 1984. године у Бањалуци, пренела је РТРС.

Они се, како је наведено у оптужнивци терете, да су својим деловањем и активностима, као председник и чланови Републичке комисије за спровођење референдума, омогућиле реализацију активности које су противне одлуци Уставног суда БиХ у вези са спровођењем референдума у Републици Српској.

Терете се и да су, као председник и чланови Републичке комисије за провођење референдума о дану Републике Српске, као службене особе у институцијама ентитета, одбили да изврше коначну и извршну одлуку Уставног суда БиХ и починили низ радњи и активности на спровођењу референдума о Дану Републике Српске.

Тужилаштво сматра да су они својим радњама и поступцима, уместо да поступе по обвезујућој Одлуци Уставног суда БиХ о привременој мери и одмах прекину све активности везане за спровођење референдума, наставили као Комисија радити на организацији и спровођењу референдума, који је на територији РС и спроведен 25. септембра прошле године и на тај начин учествовали у неизвршењу одлуке Уставног суда БиХ.

Оптужени се терете да су починили казнено дело – Неизвршење одлуке Уставног суда Босне и Херцеговине, Суда Босне и Херцеговине, Дома за људска права или Европског суда за људска права.

Коментари: