После убиства у Центру за социјални рад у Раковици, одржан је хитан састанак министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, министарке правде Неле Кубуровић и министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зорана Ђорђевића.

Стефановић је на конференцији за новинаре након састанка рекао да су договорене одређене активности чија примена може да доведе до побољшања ситуације приликом високоризичних сусрета када постоји ризик од неке врсте насиља коју процењују радници Центра за социјални рад.

«Пре свега, то се односи на пооштравање услова, наравно у складу са законом, који треба да се испуне да би неко ко одлуком суда има право да виђа дете у Центру за социјални рад то могао да оствари. Дакле, да ли ће се донети одређена врста прописа да ће прво морати да прође комисије које ће утврђивати његову или њену подобност да се уопште нађе у таквом простору и на који начин ће се то организовати», објаснио је Стефановић.

Навео је да ће се радити на бољој координацији судова и центара за социјални рад, благовременом обавештавању полиције о сусретима који имају висок ризик од насиља.

«Повећаћемо број патрола полиције у близини центара за социјални рад и биће дат налог од стране министра Ђорђевића за повећање броја радника физичко-техничког обезбеђења који обезбеђују центре за социјални рад», истакао је Стефановић.

Нагласио је да је веома важно обавештавање надлежних државних органа о ситуацијама када се сумња да до овакве врсте насиља може доћи, како би се упутили људи који ће у сарадњи са радницима Центра за социјални рад покушати да спрече извршење било какве врсте кривичног дела.

«Ми желимо да још једном најоштрије осудимо овај злочин и због тога смо и донели закон који се примењује од 1. јуна, који треба да нам помогне у супротстављању насиљу у породици и да ће сви надлежни органи, али верујем и наше друштво, смоћи снаге да покажу да нећемо бити поражени у овој борби и да жене и деца у нашој земљи морају да буду заштићени», указао је Стефановић.

Тврди да држава неће дозволити да насилници буду лако кажњени и да «сваки зличинац треба да добије дугогодишњу казну затвора, јер је то правда коју жртве морају да добију».

Упитан да ли је убица имао полицијски досије, министар је рекао да је осуђиван због нелегалног држања оружја још 2010. године, као и због једног разбојништва.

Такође, додао је да су супружници били у бракоразводној парници у којој је било доста међусобних оптужби за спречавање виђања детета.

Упитан да ли би било боље да је више полицајаца у самим центрима, Стефановић је рекао да нема толико полицајаца да могу да покрију све тачке на којима би могло доћи до насиља и поручио да ће затражити да се у Београду повећа број полицајаца од наредне године.

«То ће, уз добру примену закона, помоћи да у значајној мери сузбијемо овакве догађаје», рекао је Стефановић.

Подсетимо, мушкарац, чиjе име се не наводи, усмртио jе јуче жену и дете у Центру за социjални рад у општини Раковица, jавио jе РTС.

Према незваничним информациjама довструко убиство се догодило улици Mишка Kрањца 12 у тоj београдскоj општини. Kако преноси РTС, убиство се догодило нешто после 15 часова испред Центра за социjални рад у Раковици, а том су приликом теже повреде ножем задобила три радника Центра и jедан пролазник, коjи су покушали да зауставе насиље.

РТС

Тагови: ; ; ;