Опозиционе партије у Британији осуђују Владу због тога што није објавила извјештај о финансирању и подршци екстремистичким групама, тврдећи да је таква одлука донесена како би се заштитила Саудијска Арабија.

Министар унутрашњих послова Амбер Руд је рекао да је реч о националној сигурности и тврди да пун извештај садржи осјетљиве и детаљне личне информације. Уместо да објави цео извештај у Парламенту, Руд је објавио резиме извештаја у 430 речи. Међутим, у резимеу се не помиње Саудијска Арабија.

Дијана Абот је рекла да то није довољно и да јавност има права да зна да ли Влада неке земље, нека страна или домаћа организација или појединци финансирају екстремизам у земљи.

«Уместо тога, постоји снажна сумња да је тај извештај сакривен како би се заштитили трговински и дипломатски приоритети ове Владе, укључујући и односе земље са Саудијском Арабијом. Једини начин да се побију сумње је да се извештај објави у целини“, сматра она.

Заменица председника Зелених Каролина Лукас, која води кампању за објављивање извештаја, је рекла да је одбијање да се извештај објави у потпуности апсолутно нејасно и неприхватљиво по њеном мишљењу.

«Резиме нам не даје апсолутно никакву назнаку о томе које земље финансирају тероризам и омогућава Влади да и даље одбија да износи податке о томе колико је учешће новца Саудијске Арабије у тероризму у Великој Британији», каже Лукасова.

Лидер Либерално демократске партије Тим Фарон је рекао да је одлука да се извјештај не објави потпуно срамна.

«Уместо што подржава следбенике те идеологије, Влада би требало да их именује и осрамоти, укључујући и такозване савезнике попут Саудијске Арабије и Катара уколико је то потребно», рекао је Фарон.

Прошле недеље је Саудијска Арабија означена као најважнији финансијер тероризма и екстремизма у Британији.

Извештај који је објавило друштво Хенрија Џексона повезује неколико добротворних организација из Саудијске Арабије са порастом броја британских грађана који су радикализовани и који су оставили земљу да би се борили за „исламску државу“ у Ираку и Сирији.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;