НАТО се бави фалсификовањем историје, сматра потпарол МСП Русије Марија Захарова. Такве изјаве стижу из Москве након објављивања. након што је Алијанса обавила снимак о такозваној «Шумској браћи», герилцима у Естонији, Летонији и Литванији, који су се борили против совјетске власти између 1940 и 1950 године.

У Трсту је ових дана одржан самит држава западног Балкана. Између осталог разговарало се о пројекту „Царинске уније на Балкану“. Немачки лист „Ди Велт“ је анализирао тај покушај стварања „мале Југославије“. У чланку се истиче да ЕУ сада није у стању да прими нове чланице, те да због тога желе да створе царинску унију. Истовремено, ЕУ жели задржати свој утицај у региону у којем осећа присусутво других снага, признају Немци. Велт наводи дастварање такве Уније убрзало би пријем балканских држава у ЕУ.

Амерички ракетни систем „Патриот“ може да се појави на граници са Србијом. Стејт департмент одобрио је могућу продају ракетног система Патриот Румунији у вредности од 3,9 милијарди долара, саопштено је из Пентагона. Предложена продаја ће, како се каже, повећати дефанзивне капацитете румунске војске против сваке агресије и заштити савезнике НАТО који често имају вежбе у Румунији.

 

 

У светском медијима и даље се активно разматра тема сусрета председника Русије и САД Владимира Путина и Доналда Трампа. Британски лист «Гардијан» анализирао је сусрет, а посебно посебно «говор тела» двојице председника. Британски лист наводи да је «руски председник каменог лица јасно показао ко је тешка категорија на светској сцени». Није било сумње ко је шеф, закључио је Гардијан.

 

Бечки лист Пресе, анализирујући ситуацију на Балкану, наводи да је Европа на путу да изгиби југоисточну Европу. «То што ЕУ као симбол сигурности и благостања губи на утицају је разумљиво, колико и опасно. Мир је угрожен како маскираним тежњама Албанаца за заједничком државом, тако и жељом за великом моћи српских националиста», преноси аналитичар и закључак Шпигел. ЕУ се налази на путу да, због бављења сопственим дефектом, превиди опасне развоје на југоистоку, са могућим фаталним последицама, сматра аутор анализе.

У Србији, Републици Српској и другим деловима Балкана одржане су различите манифестације поводом годишњице масакра у Сребреници. Историјат тог случаја као и његове последице се и даље активно анализирају. О страшним догађајима 1995. Године за Њуз Фронт говорио је директор Евроазијског безбедносног форума, политички и војни аналитичар Митар Ковач.

Тагови: